ID 10014407

Smrt u pravi čas?

Da li će neko umreti „pred sam kraj svoga života“, u cvetu starosti ili ne daj bože, mlad i čio, uskoro bi to mogao da nam kaže laserski sat života!

Izumeli su ga naučnici britanskog državnog univerziteta i već je izazvao polemike u javnosti, iako još nije zvanično upotrebljen. Reč je o laserskom satu koji može da predvidi kada će neko umreti. Nije reč o parapsihološkom fenomenu, niti staklenoj kugli već o tehnologiji merenja aktivnosti našeg tela.

Ovaj sat bi se postavljao pacijentima na ruku. Laseri u satu kroz površinu kože mere kako naše telo stari i propada na ćelijskom nivou. On vrlo precizno analizira endotelijalne ćelije koje se nalaze u kapilarima, a odgovorne su za mnoge aktivnosti u našem telu.

Na taj način će se meriti protok ćelija od mimimuma do maksimuma, podaci se sakupljaju i potom analiziraju.

Ukoliko je rezultat nula, smrt nastupa trenutno. Sat može da varira do najviše vrednosti, a to je sto.

Redovnim merenjem rezultati se sakupljaju u bazu podataka. Kako tvrde lekari, ova metoda će veoma pomoći pri lečenju pacijenata obolelih od opakih bolesti, ali što je i najbitnije ukazaće i na rane simptome. Na taj način, mogle bi da se spreče neželjene bolesti, poput demencije ili raka, čim se pokažu lošiji rezultati u aktivnostima metabolizma.

Smatra se da će u redovnu bolničku upotrebu ovaj aparat stići za tri godine.

foto:  renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net