slomljeno srce zaista moze ubiti 872

Slomljeno srce zaista može ubiti

Srce moje, nemoj da tuguješ

Pripremila Dragana Jovanović

Da se ne završava sve samo na tužnoj ispričanoj priči ili odgledanoj ljubavnoj drami, potvrdili su i naučnici. Naime, čovek ili žena “slomljenog srca” zaista ima velike šanse da, kroz gorko tugovanje za voljenim bićem, oslabi sposobnost tela da se bori protiv raznih infekcija i naprosto umre od sindroma slomljenog srca.

Istraživanja su pokazala da osobe koje prolaze kroz veoma jak emocionalni stres, bilo zbog teškog razlaza od partnera ili gubitka voljene osobe, svoj organizam dovode do vrtoglavnog pritiska koji zaista može imati negativan ishod na pojedinca.

Svako je barem jednom za života čuo priču kako je udovac ili udovica samo nekoliko nedelja ili meseci od gubitka svog životnog saputnika naprosto izdahnuo od prevelike tuge takozvanog “slomljenog srca”.

Zanimljiva činjenica jeste da su sindromu “slomljenog srca”, ipak, podložnije starije osobe, jer sa godinama gube sposobnost da proizvedu hormon DHEAS (mladi i zdravi ljudi proizvode ovaj hormon koji pomaže normalano funkcionisanje organizma) koji može da se suprotstavi efektu tuge i žalosti.

Najbolji način da se spase slomljeno srce kod starijih pojedinaca jeste lečenje depresije i tuge koja nastaje nakon gubitka voljene osobe.

foto:publicdomainpictures