Firefox za Android

Konačno kompletna verzija

Iako je Firefox već odavno jedan od najpopularnijih desktop Internet pretraživača, na mobilnim uređajima je relativno od skoro prisutan. Dugo je mobilna verzija bila u testnoj (beta) verziji dok je programeri nisu ispolirali. Sada je kompletna verzija dostupna za preuzimanje sa Google Play prodavnice.

S obzirom da se u novijoj Internet istoriji, pre pojave Google Chrome pretraživača, jedino Firefox istakao kao prava alternativa Internet Explorer-u, bili smo jedni od mnogih koji su koristili Firefox Beta na svojim mobilnim uređajima. Iako se može reći da je redakcija više naklonjena Android platformi, pored nje smo imali prilike da koristimo Firefox Beta verziju i na platformi koja nestaje – Maemo i MeeGo.

Da li ima potrebe za alternativnim pretraživačem na Androidu?

Iako je integrisani Android pretraživač zamišljen kao mobilna verzija Google Chrome pretraživača, on to ipak nije. Kako je Android platforma od starta bila otvorena za razvojne timove, mnogi su smatrali da je potrebno kreirati pretraživač Interneta, koji bi sadržaj sa tih stranica što vernije preneo na ekran mobilnog uređaja. Integrisani pretraživač je prilično rudimentalan u smislu mogućnosti, ali ponekad i kompatibilnosti sa novim i unapređenim tehnologijama kreiranja Internet sajtova, poput toliko spominjanih HTML5 i CSS3. Iz razloga što je osnovni pretraživač ponekad nemoćan pred Internetom kada je potrebno da oponaša svog velikog brata i dopusti uživanje u multimedijalnom sadržaju nove generacije, alternativa je neophodna. Eto razloga da Firefox “dođe” i na mobilne uređaje.

Konkurencija

Pored pomenutog integrisanog pretraživača, na tržištu su trenutno dostupni Google Chrome Mobile (samo za Android 4.0.x i tablet uređaje), Opera Mobile, Dolphine browser i pomenuti Firefox za Android. Google Chrome je trenutno ograničen verzijom Android platforme i to je jedna od negativnih stavki. Ipak, on još uvek nije prava “kopija” sa desktop mašina. Dolphine pretraživač je specifičan po tome što nema svoju desktop verziju, ali je u momentu pojave doživeo veliku popularnost kao jedina alternativa koja je pored sjajnog prikaza Internet sadržaja pružala dodatne funkcije uz svoje dodatke. Ipak, vremenom su drugi sustizali tu prednost. Opera Mobile je svima mnogo više poznata u verziji “mini”, ali funkcionalnosti koje ona pruža su vrlo dobre. Ne tako dobar rad sa Flash sadržajem (YouTube npr.) na svim sajtovima ovaj pretraživač bismo pre preporučili za čitanje sadržaja nego za pregled multimedije na Internetu. Kao što se može zaključiti, prostora za još jedan pretraživač ima. Posebno ako je to već prepoznatljivo ime.

Firefox na prvi pogled

Iako smo već koristili “beta” verziju ovog pretraživača, očekivali smo unapređenja u konačnoj, komercijalnoj verziji. Prva stvar koju smo primetili jeste da su u komercijalnoj verziji ukinuli “skrol” panele s leve i desne strane. Moramo reći da smo se na njih već navikli pa su nam prsti uporno tražili način kako da ih aktiviramo na ovoj verziji. Ali toga više nema. Panel sa otvorenim stranicama je sada sakriven iza broja u gornjem desnom uglu. Pozivanjem ovog panela, ekran je skoro potpuno prekriven informacijama – slikom stranice koja je otvorena i meta opisom te stranice. Iako zauzima mnogo prostora, smatramo da je ovaj pristup prilično pregledan. Opcijama poput ponovnog učitavanja stranice, čuvanja stranice u “bookmarks”-ima, deljenja sa drugima pa i čuvanje stranice kao PDF, pristupa se preko tastera za podmeni. Dodatne opcije otkrivaju samo par dodatnih mogućnosti – brisanje posebnih podešavanja za stranice, listu preuzimanja, opciju zatvaranja aplikacije, standardnih podešavanja plus jednu dodatnu – “add-ons”. Ovi dodaci su Firefox i učinili onim što jeste danas – jednim od najboljih pretraživača na svetu koji se može prilagoditi specifičnim potrebama njegovog korisnika. Iako ovih dodataka nema puno, Mozilla već neko vreme forsira programere i razvojne timove da svoje dodatke modifikuju ili kreiraju da budu upotrebljivi i na ekranima mobilnih uređaja.

Firefox u radu

Kao i svaki drugi pomenuti pretraživač, i Firefox bez problema prikazuje sadržaj našeg magazina. Jedna od opcija koja nam se dopala jeste odlaganje učitavanja multimedijalnog sadržaja poput Flash animacije ili aplikacije, što je često potrebno kada se učitava obimna Internet stranica. Na taj način, ne usporavate pregled sadržaja i fokusirate se na onaj interaktivni deo koji vas interesuje. Pored ove vrlo korisne opcije, mogućnost sinhronizacije podataka sa desktop verzijom istog pretraživača je naravno plus. Ipak, ova opcija je podržana i od strane Opere i Google Chrome pa je ne smatramo ekstremno posebnom. Jedna od opcija koja je prilično jednostavna za upotrebu za razliku od Google pretraživača jeste blokiranje praćenja vaše posete od strane Internet stranica.

Prikaz slova i simbola na stranicama je besprekoran što se odnosi i na naše ćirilično pismo.

Iako se u upotrebi pokazao kao veoma stabilan pretraživač, iskusili smo i manji problem sa treperenjem slike na pojedinim sajtovima. Drugi pretraživači nisu imali ovaj problem. Kao i kod većine mobilnih pretraživača, i ovde se sadržaj učitava tek kada se prikaže na ekranu (ukoliko se nalazi “ispod ekrana” još uvek nije učitan), pa može biti da je to uzrok primećenog nedostatka.

Kada smo otvorili preko trideset Internet stranica, testiranje ove opcije je postalo izlišno. Iako se u stvarnom korišćenju retko kada stiže i do broja deset (ne računamo na “teške” Internet korisnike), dobro je znati da je Firefox za Android sposoban da se izbori i sa ovolikom količinom podataka, a da pri tom se ne iscrpe sistemski resursi.

Zaključak

Kako Mozilla već radi na svojoj mobilnoj platformi “Boot 2 Gecko” koja u osnovi ima HTML5 kao polaznu tačku, ne čudi što se Firefox sa HTML5 stranicama lepo ponaša. Ipak, ovih sajtova nema previše, posebno ne na lokalnom Internet nebu, tako da se ova prednost i ne vidi na prvi pogled. Ko je i do sada koristio Firefox na desktop kompjuteru, verovatno će se odlučiti i za mobilnu verziju na svom Android uređaju. Ako ne zbog sinhronizacije podataka koji su već sačuvani kroz sate i sate pretraživanja (surfovanja) Internetom, onda barem zbog testa nečeg novog. Nećete biti oboreni s nogu, ali ćete možda videti Internet kakav stvarno jeste.

[appbox googleplay org.mozilla.firefox]