ID 10099853

Da li razumete emociju?

Emocije nas teraju na plač, smeh, da se zamislimo ili uradimo nešto bez razmišljanja, na povlačenje ili najsmelije životne akcije…

Čovek kao emocionalno biće svakodnevno vodi „rat“ sa drugim ljudima ili postaje bogatiji za još jednu dragu osobu. U direktnoj je vezi sa ponašanjem drugih, njihovim namerama, izjavama, delima… Nema dana, a da pomisao na neku osobu, ili susret sa njom, u čoveku ne stvori negativno ili pozitivno osećanje.

Da bi nam neko postao ljubavni partner potrebno je da ga smatramo pametnim, duhovitim, lepim, privlačnim i da na njega reagujemo pozitivno.

Da li ćemo se za osobu zainteresovati u ljubavnom smislu, zavisi i od toga da li je značajna za našu trenutnu životnu i emotivnu priču. Ako je žena u panici, jer joj prolazi „zadnji voz“, može da se desi da u brak uđe sa prvim koji to poželi i koji joj pruži nežnost i sigurnost. To je slično psihološkom primeru koji kaže da avion u ratnom stanju izaziva strah, a u mirnom često prolazi nezapaženo. Ako smo gladni, hranu ćemo primetiti svuda oko nas, ali ne i kada smo siti. Upravo se to dešava i sa partnerom. Nekoga koga u svom mirnom periodu života, bez panike i žurbe, ne biste primetili, kasnije možete da prepoznate kao idealnog partnera i zapitate se „Gde je čitavog mog života?“.

Takođe, primer gladi objašnjava i da ljudi varaju jer su željni nežnosti, ljubavi, seksa, pažnje, razumevanja, podrške, stalne akcije…

Često se ispostavi da muškarac, koji je u jednom periodu svog života bio željan provoda, svoju sadašnju ljubav koja mu daje mir, nije bio sposoban da primeti ranije. Izreka „sve ima svoje vreme“ potvrđuje da se čovek razvija – menja, pa ono što mu je nekada bilo neinteresantno i neprivlačno, postaje veoma poželjan deo sadašnjosti.

Čovek skuplja iskustva, pretvara ih u saznanja i psihički, fizički, mentalno, duhovno sazreva. U svakom razvojnom stadijumu prepoznajemo sebi slične. Da bi dvoje ostalo do kraja života zajedno, potrebno je da održavaju tu sličnost. Ona nije dobra ukoliko jedan od partnera odluči da, zarad odnosa, ne napreduje. Ukoliko par zajedno raste, velika je šansa za trajnu ljubavnu sreću.

Naša osećanja žive u svim našim vremenima i moguće ih je uvek iznova proživljavati, ukoliko zavirimo u prošlost. Na početku odnosa ne brinemo o tome šta je bilo nekada, ali kako vreme odmiče, sećanja ponovo dolaze. Zbog onih loših možemo da se osetimo nesigurno, a zbog lepih, partneru možemo da se učinimo dalekim.

Ni vi ni partner ne bi trebalo da brinete zbog toga. Vaša zasebna sećanja će živeti do samog kraja, i katkad će vas izbaciti iz ravnoteže. Najbitnije je da stvarate vašu najlepšu, zajedničku ljubavnu priču.

Da biste u ljubavi bili srećni i vodili vezu na pravi način, potrebno je da posmatrate sebe, preispitujete se i budete svesni vaše reakcije i osećanja prema okolini i partneru. Potrebno je da razumete svoju emociju, jer samo tako nećete dozvoliti da unesrećite jedno drugo i stvorite trajne emotivne ožiljke.

foto:freedigitalphotos.net