kada cete se razboleti 923

Kada ćete se razboleti?

Vaša omiljena društvena mreža možda već zna

Društvene mreže su poslednjih godina deo skoro svakog dela naših života. Iako postoje već neki Internet servisi koji se bave tematikom vašeg zdravlja, ti servisi se bave posledicom i njenim rešenjem. Možda postoji način da saznate kada ćete se razboleti upravo koristeći društvene mreže.

Iako praćenje trendova na društvenim mrežama na Internetu nije nova stvar, u poslednje vreme, ti podaci postaju sirovina koja se prerađuje radi dobijanja najrazličitijih podataka – od toga šta i kada volite, pa do toga šta su vam želje.

 Kako se može odrediti kada će se neko razboleti?

S obzirom da o sebi “ostavljamo” puno javnih informacija koristeći Internet servise društvenih mreža, samo obradom ovih podataka može se zaključiti od čega i kada ćemo se razboleti, barem tako kažu naučnici koji se bave ovom tematikom.

Ovakav zaključak, naučnici baziraju na istraživanjima koja su rađena kompjuterskim programima, koji su u stanju da uče i obrađuju tekstualne informacije (postove, statuse, tvitove), ali i na uzorcima od nekoliko stotina hiljada korisnika društvenih mreža. Sami naučnici se ponose podatkom da sa sigurnošću do devedeset procenata mogu proceniti kada će se neko razboleti.

Informacije su obrađivane na više načina. Na primer, reči kao što su “muka mi je” nisu uzimane zdravo za gotovo u obliku koji bi u jezičkom smislu značio da nekome nije dobro, već su obrađivane u kontekstu – danas se ovaj izraz češće koristi u situacijama kada nam je nešto dosadilo ili ne možemo više da to podnesemo umesto da opisuje stvarnu mučninu. Dodatno, nove reči koje korisnici društvenih mreža koriste u standardnom opisivanju svog stanja (poput “smorio sam se”) takođe su uzimane u obzir radi tačnije procene zdravstvenog stanja autora tih redova. Informacije koje su korišćene za obradu su sadržale i GPS informacije tako da je na osnovu tih podataka moguće da se kreira i vizuelna mapa (heat map) korisnika koji su u riziku da budu, na primer, zaraženi virusom gripa ili izloženi nekoj alergiji.

Ako ste zainteresovani da učestvujete kao virtuelno “zamorče” u nekom od ovakvih istraživanja, ali i da se više informišete o svojoj, potencijalno rizičnoj okolini, predlažemo vam da posetite stranicu SickWeather.com. Ovaj servis već neko vreme prikuplja ovakve podatke i obrađuje ih, pa već sada možete da vidite rezultate ovakvog servisa. Registracija nije neophodna ukoliko želite samo uvid u vizuelizaciju njihovih zaključaka.