volkov festival 2

“Moje dete” učesnik Volkov festivala

Jedna od najuspešnijih predstava Beogradskog dramskog pozorišta poslednje decenije, “Moje dete” Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević učestvovaće na zvaničnom programu 18. Međunarodnog Volkov festivala u Rusiji – 23. septembra.

Manifestaciju organizuje Volkov teatar iz Jaroslavlja od 14. do 24. septembra. Biće izvedeno deset ostvarenja iz Rusije, Bugarske i Srbije, a Festival je otvorila produkcija čuvenog moskovskog Teatra na Taganke – Brehtovog “Dobrog čoveka iz Sečuana”, u režiji Jurija Ljubimova.

Ovo je drugi put da Beogradsko dramsko pozorište učestvuje na ovom značajnom festivalu, istovremeno je i nastavak uspešne saradnje sa jednim od najstarijih evropskih teatarskih kuća.

Projekat „Moje dete“ Stojana Srdića, rediteljke Ane Đorđević učestvovao je od premijere 27. marta prošle godine na nizu domaćih i regionalnih festivala.

[su_pullquote]Autorsku ekipu čine – Ana Đorđević koja uz režiju potpisuje i adaptaciju, te idejno rešenje scene. Scenograf je Milica Vučković, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Petričević, scenski pokret potpisuje Marija Milenković, a lektor je dr. Ljiljana Mrkić Popović. Uloge tumače: Jovana Gavrilović, Ivana Nikolić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić, Ljubinka Klarić i Mladen Sovilj.[/su_pullquote]

Ovenčan je priznanjima: na 11. Međunarodnom pozorišnom festivalu JoakimInterFest u Kragujevcu (za režiju – Ana Đorđević, za najbolju glumicu Jovana Gavrilović, Nagrada publike), na mladenovačkom Festivalu “Teatar u jednom dejstvu” (Nagrada publike), na banjalučkom Međunarodnom festivalu mladog glumca „Zaplet 08“ (najbolja predstava, Jovana Gavrilović je proglašena za najbolju mladu glumicu, dok je Ivana Nikolić dobila priznanje za Glumicu večeri), na 5. Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, kao i na 1. Festivalu evropskog teatra u Tuzli (najbolja predstava po ocenama žirija i publike, nagrade za najbolju režiju dobila je Ana Đorđević, a Jovana Gavrilović proglašena je za najbolju glumicu oba festivala); dva priznanja dodeljena su na 16. Festivalu BH drame u Zenici (Žiri publike dodelio je poduhvatu BDP-a Nagrade za najbolju predstavu manifestacije i za najbolju glumicu Festivala – Jovani Gavrilović); dve nagrade osvojene su i na 4. Festivalu „Bucini dani“ u Aleksandrovcu (“Zlatno zrno” za najbolju mušku ulogu pripalo je Andreju Šepetkovskom, a Najbolji mladi glumac, odnosno glumica Festivala je Jovana Gavrilović).

Na jubilarnom 20. Teatar festu “Petar Kočić”, koji je održan u Banja Luci, Jovana Gavrilović je dobila specijalnu nagradu za mladu glumicu. Predstava “Moje dete” sa velikim uspehom izvedena je i u takmičarskoj selekciji 62. Sterijinog pozorja u Novom Sadu.