fbpx

175. godina od prvog stalnog pozorišta

Povodom 175. godina od osnivanja prvog stalnog pozorišta u Beogradu, Pozorište na Terazijama će na inicijativu Skupštine Grada, napraviti i prikazati 16. decembra u 19:30, predstavu posvećenu ovom događaju. Predstavu će režirati Mihailo Vukobratović, a glavni akteri su: Desimir Stanojević, Ivana Popović, Žarko Stepanov, Slobodan Stefanović, Duško Radović, Milan Milosavljević…

Kada se 1841. godine iz Kragujevca u Beograd, koji je postao nova prestonica, preselio dvor sa upravnim i administrativnim aparatom, sa njim stižu i najznačajnije institucije kulture i kulturni poslenici poput Atanasija Nikolića, Jovana Sterije Popovića, Petra Radovanovića, Jozefa Šlezingera… Njihov posvećeni rad, uz svesrdnu podršku Kneza Mihaila rezultirao je prvim stalnim pozorištem u Beogradu.

U staroj tusrkoj carinarnici adaptirana je sala sa 250 mesta, u kojoj je u periodu od decembra 1841. do kraja avgusta 1842. godine odigrano 55 domaćih i stranih dramskih dela. Predstave su igrane redovno četvrtkom i nedeljom sve do svrgavanja Kneza Mihaila, kada je pozorište prestalo sa radom.

Kroz odabrane prizore iz Sterijine drame, odigrane kako govore istorijski podaci samo jednom – prilikom otvaranja pozorišta, želeli smo da današnjoj publici donesemo barem deo tog važnog čina. Dijalogom dvojice Beograđana koji se odvija u kafani i čitaonici “NOVINA SRBSKIH”, danas poznatom ZNAKU PITANjA, pokušali smo da približimo duh tog vremena, a kroz reči naratora prisutni će ponešto saznati i o istorijskim okvirima i događajima iz vremena pokretanja prvog stalnog pozorišta u Beogradu.