DSC 0661

„Bora Stanković” iz Vranja gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu

U okviru manifesticije „Dani Vranja u Beogradu“, 1. aprila, na Velikoj sceni (19,30) gostovaće Pozorište „Bora Stanković” sa predstavom „Ništa nećemo zaboraviti”, u dramatizaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića.

Tekstualni predložak za ovu dramu nastao je po motivima romana Vere Cenić „Kanjec filjma” i „Ista priča”, u kojima autorka krozu fiktivnu radnju prožima sopstveno iskustvo hapšenja u 19. godini života i preživljavanja Golog otoka, kao i života i odnosa prema društvu mnogo godina kasnije.

„Vera piše jezikom koji je lagan, neopterećen, lako čitljiv, komunikativan. Međutim, ono o čemu piše je u potpunom kontrastu sa tim. Ono o čemu Vera Cenić piše teško može da se tako olako prihvati, a još teže da se zaboravi.

Ipak, zaboravljanje nam na ovim prostorima ide od ruke. Zaboravili smo štošta, a kad nas sve to što smo zaboravili ipak sustigne, u nekom drugom obliku, u nekom novom izdanju, iznenađeni smo time kako je to baš nama moglo da se desi. Čini se da je zaboravljanje u čovekovoj prirodi. Možda u ženinoj nije. Dok god ima onih koje odbijaju da zaborave, koje beleže, koje pišu, ali i onih koje biraju da se sećaju, da pamte, da čitaju, možda postoji nada da će svet jednog dana biti malo bolji.

Zato je neophodno da i istorija, kao gotovo isključivo muška priča o prošlosti, počne da se sagledava i iz nekih drugih perspektiva. Perspektiva onih koje su po pravilu zaboravljene”, smatra Tijana Grumić.

Umetnički tim ove predstave, koja je premijerno izvedena 23. oktobra prošle godine u Vranju, čine i Andreja Rondović (scenograf), Velimirka Damjanović (kostimograf), Radomir Stamenković (dizajn svetla) i Julija Kasteluči (kompozitor).

U podeli su Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Jelena Filipović, Anica Petrović, Anđela Vlajković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Nikola Stojković.