Susreti poezije i performansa Rečotrrrč

Rečotrrrč susreti, u okviru kojih će se okupiti i predstaviti brojni domaći i inostrani pesnici, umetnici i performeri koji se bave inovativnim oblicima performansa, održaće se u Beogradu od 1. do 4. oktobra na brojim gradskim lokacijama.

Zamišljen kao novi prostor susreta poezije i performansa, Rečotrrrč promoviše i podržava transdiciplinarne umetničke eksperimente i interaktivne nastupe u kojima performeri, zajedno sa publikom, na licu mesta kreiraju nove umetničke izraze.

Tokom četiri dana susreta, kroz više programskih celina koje će biti otvorene za učešće i interakciju sa umetnicima, beogradska publika biće u prilici da se upozna sa nekim od najinteresantnijih umetničkih imena na ovoj međunarodnoj sceni.

Domaćoj publici će se tako predstaviti regionalni i domaći pesnički glasovi (Rumena Bužarovska, Tibor Hrs Pandur, Tea Tulić, Vladimir Đurišić), kao i svetski priznati umetnici, poput etabliranog američkog pesnika Dana Bojla, zvezde vizuelne poezije Kinge Tot, francuske performerke An Kavala, transdisciplinarne grupe For Now iz Bugarske ili koreografa Nestora Garsije Diaza.

Posebno iznenađenje festivala biće nastup svetske zvezde, koreografa Ive Dimčeva, koji će se publici Rečotrrrča predstaviti svojim globalnim hit performansom – Concerto.

Susrete otvara rad domaćeg reditelja Bojana Đorđeva, To nije krv, to je voda, scensko izvođenje partizanske poezije.

Rečotrrrč susreti obuhvataju dve programske celine – debatni program i večeranje nastupe umetnika.

Rečotrrrč debatni program se predstavlja kroz tri debate: Školske koske ili kako razjuriti potencijalne pisce, Primenjena poezija ili knjiga bez papira i Rečnik pokreta ili sceničnost priče. Učesnici debata su gosti Rečotrrrč susreta, umetnici, teoretičari ali i slučajna publika i prolaznici.

Rečotrrrč večernji program čine popularni trening aktivnog čitanja – Pesničenje, na kome će publika čuti zanimljiva poetska izvođenja i javna čitanja poezije gostiju festivala i lokalnih umetnika. Večernji program zatvoriće nastupi plesača, performera, koreografa i muzičara.

Kao poseban deo programa, biće predstavljeni javni nastupi dece iz osnovnih i srednjih škola iz Beograda, Pančeva, Crepaje i Bele Crkve, koja su, u toku septembra meseca, prošla kroz ZBRZ i ZBRK radionice, osmišljene tako da podrže i ohrabre stvaralačke procese kod dece, kroz eksperimentisanje sa rečima, igru tela i pokreta i vežbanje različitih poetskih izraza na sceni.

Rečotrrrč je zajednički projekat Akademie Schloss Solitude iz Štutgarta, Stanice Servisa za savremeni ples i treninga aktivne poezije Pesničenje iz Beograda, podržan od strane Ministarstva za nauku, istraživanje i umetnost Baden-Virtemberga i Grada Beograda.

Ulaz je slobodan.