milk 2864244 1920

Vežbanje ili topla kupka? Slične zdravstvene prednosti!

Fizička aktivnost i bavljenje nekom vrstom sporta je nešto najbolje što možete da uradite za sebe i svoje zdravlje. Uvek je pravi trenutak da započnete s vežbama i skoro nikada nećete imati dovoljno dobar argument da izložite zašto se ne bavite nekim sportom. To dobro znate i redovno vežbate. Ali, šta onda, ako, ipak, po neki put preskočite trening? Napravite sebi toplu kupku! 

Prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena na Univerzitetu Lafbarou u Velikoj Britaniji, istraživači su napravili jedan zanimljiv eksperiment i u njemu su učestvovali pripadnici jačeg pola. Muškarci su bili podeljeni u dve grupe, tako da je jedna grupa imala obavezu da svaki dan vežba oko jedan sat, dok je druga grupa muškaraca dobila baš „težak zadatak“ u vidu oporavka i uživanja u toploj kupki oko sat vremena.

Pitate se, do kakvog su zaključka istraživači došli?

Muškarci koji su morali da se znoje radeći vežbe su se zategli dodatno i smršali, ali i muškarci koji su se kulirali u toploj kupki su, takođe, gubili kalorije na dnevnom nivou, po obavljenom kupanjcu – oko sto četrdeset kalorija. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je čak jačem polu koji se družio sa vodom i kadom, regulacija nivoa šećera u krvi bila bolja!

Sada, da se opet vratimo na početak. Uvek je pravi trenutak da započnete s vežbama, s tim što ćete sada imati dovoljno dobar argument da ne odete na trening, a on glasi – topla kupka!

foto:pixabay.com