Tabla Rančićeva kuća

VAROŠKI SALON

Praznična grupna izložba „Varoški salon“ obuhvata raznovrsne radove likovne i primenjene umetnosti, prodajnog je karaktera i traje do 15. januara 2020. godine, u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka, autentičnom varoškom domu.

Postavka obuhvata radove preko trideset likovnih i primenjenih umetnika, kao i odabranih neakademskih stvaralaca i zanatlija u galeriji Rančićeve kuće, zaštićenog kulturnog dobra i starog varoškog doma Grocke. Izložba je osmišljena u prazničnom duhu radosti i darivanja kao vid podrške stvaralaštvu, a posetiocima i publici pruža jedinstvenu priliku da sebe i svoje drage obraduju unikatnim predmetom ili detaljem – koji je rad slikara, vajara, ili pak umetničkog zanatlije.

„Varoški salon“ ove godine izlaže radove u raznovrsnim tehnikama kao što su akvarel, ulje na platnu, pastel, grafika, digitalna grafika, fotografija i kombinovane tehnike, zatim nakit od srebra i bakra ručne izrade, tematski izrađene drvene igračke, unikatne odevne detalje i predmete svakodnevne namene…

*Rančićeva kuća u Grockoj, spomenik kulture od velikog značaja za Republiku, danas je i galerijski prostor Centra za kulturu Grocka, ustanove kulture gradske opštine Grocka. Nastala je krajem 18. veka kao porodični varoški dom, čija se toplina narodnog neimarstva po meri čoveka reflektuje i u 21. vek.