FB parade videostill 03

DAAD Salon

U ponedeljak, 7. marta od 20 časova biće otvoren DAAD Salon, godišnja izložba na kojoj odabrani umetnici iz Srbije i Nemačke predstavljaju svoje radove iz oblasti vizuelne komunikacije, slikarstva, fotografije, i dizajna, i to po prvi put u Velikoj galeriji KC Grada.

Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD) je nezavisna organizacija visokoškolskih institucija u Nemačkoj koja se finansira iz javnih sredstava. U njenim programima pružanja finansijske podrške studentima, predavačima, istraživačima, i ostalima iz polja visokog obrazovanja godišnje učestvuje više od 100.000 pojedinaca.

Ovogodišnji DAAD Salon prikazuje video radove dva već etablirana umetnika: Fabiana Bechtle-a i Miodraga Krkobabića, po sopstvenoj selekcji. Oba umetnika imala su priliku da ekstenzivno prikazuju svoja ostvarenja kako u Srbiji tako i u Nemačkoj, s obzirom da su stipendisti DAAD. I Bechtle i Krkobabić prikazali su svoje radove u najrenomiranijim izlagačkim prostorima poput Muzeja savremene umetnosti i Muzeja 25. maj.

Umetnički rukopisi dva autora dosta se razlikuju u formi, ali je zajednički imenilac bavljenje prošlošću, memorijom, bilo onom kolektivnom ili individualnom. Polje istraživanja ova dva autora poklapa se kao i socijalna angažovanost radova koje produkuju. Dok se Bechtle bavi post-socijalističkim društvom sagledavanim iz vizure digitalne revolucije savremenog društva, a Krkobabić češto koristi prošlost i memoriju sagledavajući je kroz savremeno društvo kritički, obojica koriste obrasce političke i marketinške manipulacije, koje u savremenom društvu izvrću našu percepciju utičući na naše stavove. U svojim radovima katkad ih demistifikuju i rekontekstualizuju.

Izložba će biti otvorena do 13. marta, svakog dana od 14 do 20 časova.