Screen Shot 2020 10 02 at 16.54.20

OTVARANjE OKTOBARSKIH IZLOŽBI U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA

Četvrtak 8. oktobar 2020. od 19.00 do 21.00

Galerija Artget | 19. godina, Trg republike 5/I
HRVOJE SLOVENC
KUĆNI BIOSKOP

  1. OKTOBAR – 5. NOVEMBAR 2020.
    Umetnički direktor Galerije Artget u 2020: Aleksandar Kostić

U fotografijama Hrvoja Slovenca iz serije Home Theatre / Kućni bioskop vidim izvesnu vezu sa Rembrantovom slikom Čas anatomije dr. Nikolasa Tulpa. Nema ničeg skrivenog u postupku profesora Tulpa (naprotiv, to je čas, pokazna vežba) u žanr-sceni bliskoj teatru, dok analizira secirano telo svedeno na tvar bez etosa i istorije.

Hrvoje Slovenc (Zagreb, Hrvatska, 1976) je hrvatsko-američki fotograf koji živi i radi u Njujorku. Magistrirao je fotografiju na Yale University School of Art (2010). Izlagao je, pored drugih mesta, u Muzeju savremene fotografije u Čikagu, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju Nacionalne akademije u Njujorku, Palati umetnosti u Belo Horizonteu, Münchner Stadtmuseum u Minhenu i Muzeju Bronksa.

Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 6
UROŠ ĐURIĆ
POSLEDNjA IZLOŽBA SAVREMENE UMETNOSTI

  1. OKTOBAR – 5. NOVEMBAR 2020.

Sam umetnik kaže:… Savremena umetnost u sebi sadrži klicu sopstvene smrti, ali pošto nema ništa bolje na vidiku ona se obnavlja. Slično kapitalizmu, prolazi kroz cikluse rasta i propasti koja služi kao mehanizam autokorekcije koji obezbeđuje trajni opstanak sistema.

Uroš Đurić (Beograd, 1964 ) je studirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu i slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirao 1992. i magistrirao 1998. na slikarskom odseku FLU u Beogradu. Autor je Manifesta Autonomizma (sa Stevanom Markušem). Jedan od osnivača nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru koje pokreće galeriju Remont i istoimeni art magazin. Od 1999. godine, organizuje gostovanja i koprodukcije stranih umetnika u našoj zemlji. Organizuje i selektuje izložbu Balkan Konsulat: Mission Belgrade održanu u galeriji Rotor, u okviru festivala savremene umetnosti Steyerischer Herbst u Gracu 2002. (u saradnji sa Stevanom Vukovićem), kao i učešće autora srpske savremene scene na IN OUT festivalu digitalne umetnosti u Pragu 2003.. …Nastupao u dvadesetak igranih i dokumentarnih filmova i tv serijala. Od 1992. do 2010. radio kao autor i urednik mnogobrojnih emisija na radiju B92. Živi i radi u Beogradu.

Galerija Podroom, Trg republike 5/-1
SINIŠA RADULOVIĆ
ZENIT

  1. OKTOBAR – 5. NOVEMBAR 2020.

Polazeći od činjenice da živimo u vremenu post-istina, radovi objedinjeni na izložbi pod nazivom Zenit, nastaju kao hibridne forme realnosti konstituisane od ekstrema. Religijske dogme, naučne činjenice, teorije zavere i paranormalni fenomeni oblikuju poetski narativ čija je polazišna tačka lično iskustvo, u kojem se autorstvo pretače u očinstvo.

Siniša Radulović rođen je 1983. u Podgorici, Crna Gora. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.. Dobitnik je Nagrade „Milčik“ YVAA (2017 i dr.Živi i radi u Podgorici. Više informacija o autoru: www.sinisa.me

Plato ispred Kulturnog centra Beograda
ZAJEDNO RAZDVOJENI / TOGETHER APART
Plesno-narativni performans

  1. OKTOBAR
    19.30 – 20.15
    Autorka: Neda Kovinić

Izvođači: Ana Obradović, Anđelka Petrović, Aleksandar Isailović, Isidora Poledica, Joana Knežević, Đorđe Galić, Katarina Ilijaševi, Nemanja Bošković, Olga Uzikaeva i Rade Obradović

“Together apart” plesno-narativni perfromans suočava kako učesnike, tako i publiku sa (ne)mogućnošću izvođenja i komunikacije u vremenu pandemijske kulture. Kako plesati, kako praktikovati zajedničko kroz igru, kada je telesno distanciranje ultimativni performans?
Prvobitno zamišljen u kontekstu izložbe “Šta biste dali za poslednjeg svica?” održane u galeriji Podroom tokom jula 2020. godine odložen je bio zbog uvođenja vanrednih mera usled pogoršanja epidemiološke situacije i biće izveden na dan otvaranja oktobarskih izložbi u KCB-u. Sada, posle dva meseca, kada već adaptirani živimo civilizaciju pod kovid-19 krizom, fokus je na pitanju „Da li vam je bolje ili gore u vremenu korone?“