IZLOŽBA KATARINE NEDELJKOVIĆ U OKVIRU SERIJE IZLOŽBI ,,FIGURAE FEMINAE’’

,,Figurae Feminae’’ je zajednički projekat Likovnog udruženja Pigmalion i NLB Banke koji predstavlja 5 mladih umetnica figurativnog opredeljenja: Katarinu Nedeljković, Anđelu Micić, Kristinu Pirković, Đerđi Ačaji i Ivanu Živić. U toku 2018. godine, svaka od njih će imati samostalnu izložbu u prostoru NLB Banke na kojima će biti predstavljena različita i najreprezentativnija dela, okrenuta tradicionalnom, koje se prenosi u mnoge vidove izražavanja. Ono što ih vezuje jeste višestrukost interesovanja, zrelost izraza, znanje, veština i talenat. Njihova dela su različitih tematika, ali su u suštini sve mlade umetnice okrenute čoveku. Ideja je da svaka od pomenutih slikarki dobije sopstveni ambijent, tokom dva meseca trajanja izložbe. Cilj projekta je predstavljanje najmlađih umetničkih individua na savremenoj likovnoj sceni, kao i sintetizovanje različitih tema koje su tipične za figurativnu umetnost, a prepoznate svuda u Evropi i svetu. Autorska vođenja biće održana svake druge subote u periodu od 12 do 15 časova u vreme trajanja izložbe, kako bi se njihova umetnost približila svakom posmatraču.

U utorak, 27.marta 2018. u Galeriji NLB Banke svečano je otvorena prva u nizu izložbi na kojoj je svoje radove predstavila Katarina Nedeljković. Katarina kroz svoje radove pokušava da vrati veru u ono što je esencijalno. Ljudsko. Svoju fascinaciju ljudskim telom monumentalnih veličina, jaku emociju transponuje kroz velike formate slika u kojima su glavni protagonisti nagi ljudi, ogoljeni, koji ponosno nose atmosferu slike i pokazuju veliko samopouzdanje i stav. Dijalog sa tradicijom je na Katarininim slikama evidentan u pristupu portretu, sa pastuoznim, ekspresivnim slikama na kojima se potencira individualnost.

Izložba će biti prodajnog karaktera i posetioci će moći da je pogledaju do 3.maja 2018.godine u Galeriji NLB Banke na adresi Bulevar Mihajla Pupina 165v na Novom Beogradu.