Pistoleto web 5956
Pistoleto u MSUB; foto: TIjana Janković-Jevrić

Italijanski umetnik Mikelanđelo Pistoleto: “Kreativnost je zajedničko dobro.”

Slike ogledala, Venera od krpa, Minus objekti, Voleti razlike – umetnički pokret za međumediteransku politiku, Treći raj… čuvena dela umetnika Mikelanđela Pistoleta su u Muzeju savremene umetnosti Beograd, koji na dva svoja sprata prikazuje šezdest godina umetničkog rada italijasnkog stvaraoca, koji je u devetoj deceniji života.

Velika retrospektivna izložba, pod nazivom “Preventivni mir”, čiji kustos je direktorka Muzeja savremene umetnosti, Marijana Kolarić, otvorena je za javnost i biće dostupna do 10. septembra. Tim povodom, Pistoleto je boravio u Beogradu, i govorio je o svom radu i umetnosti uopšte, kao i kako je došao do svoje formule sistema egzistencije.

Pistoleto u MSUB - Delo "Venera od krpa", foto: Tijana Janković-Jevrić
Pistoleto u MSUB – Delo “Venera od krpa”, foto: Tijana Janković-Jevrić

Objašnjavajući naziv velike restospektivne izložbe, “Preventivni mir”, umetnik Pistoleto, u obraćanju novinarima na konferenciji, rekao je:

“Po svojoj prirodi smo agresivni, poput životinja – kada se ona jača hrani slabijom, kako bi opstala. To su zakoni prirode. Zato, mi kao ljudi, ne bi trebalo da jedemo svoju vrstu, ali mi to ipak radimo.

U želji za moći, čitavo naše društvo se ponaša kao gladni lav, koji proždire svoju decu. 

Zašto je toliko ubijene dece u ratovima?  Zato što neko želi da jača svoju moć. To je slika i prilika današnjice. Zbog toga je važno da znamo da smo po prirodi agresivni, ali da nam inteligencija, koja svojom virtualnošću stvara nešto novo što ne postoji, može pomoći da stvorimo i mir. 

To možemo da postignemo našim kulturološkim delovanjem, uprkos prirodi. Mislim da smo danas na pravom mestu i u pravo vreme da nanovo otpočnemo nešto što je u pređašnjim vremenima već bilo započeto.”

Mikelanđelo Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić
Mikelanđelo Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić

O umetničkom pokretu Arte Povera, čiji je jedan od glavnih učesnika bio, Mikelanđelo, kaže: 

“Arte Povera ne znači siromašan u smislu novca, već predstavlja fenomenološki ono esencijalno. U smislu, razumeti šta je suština života, njegova esencija. To sve dovodi do te formule, u kojoj dva elementa daju treći novi. U sebi imamo dualnost, monstruoznost i virtuoznost. Uvek su zajedno i to negativno i ono pozitivno u nama. Zato je važno da stvaramo od prvih školskih dana.  Kreativnost je zajedničko dobro.

Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić
Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić

Umetnik Pistoleto stvara u želji da nam predoči da sagledamo život na jedan drugi nematerijalni način, pa u tom smislu je kao primer naveo i svoje delo koje je izloženo u Beogradu:

“Venera od krpa predstavlja taj konzumeristički sistem koji konzumira samog sebe. Takođe, ima i simboličko značenje – Venera kao majka.

Kada spojimo dva različita elementa, u ovom slučaju Veneru i krpe,  možemo da stvorimo nešto novo, i da na taj način prikažemo jednu viziju.

Kako bismo danas iznašli rešenja, u ovim groznim vremenima, potrebno je da budemo kreativni, da stvaramo.”

Pistoletova formula fenomenološkog sistema egzistencije je da su jedan i jedan tri.

Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić
Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić

Sve je počelo od auto-portreta

Mikelanđelo Pistoleto (Michelangelo Pistoletto) je rođen u Beli 1933. godine, a umetnošću je počeo da se bavi šezdesetih godina prošlog veka.

“Moderna umetnost je donela autonomnost i makisimalnu slobodu umetniku. Međutim, da bi tako delovao, morao sam prvo da spoznam sebe. Jedan od načina da to ostvarim bio je pomoću ogledala. Ono mi je po prvi put dalo spoznaju mog postojanja. Prepoznavao sam postojanje sveta oko sebe, ali ne i sebe samog. Tako da sam počeo od auto-portreta. Ja postojim zahvaljujući ogledalu koje ima tu neverovatnu moć samospoznaje.

Tada sam počeo da oslikavam ogledala, da prikazujem svoju figuru kao sećanje na mene u odrazu. Osim toga, na taj način sam postigao da i gledalac bude tu prisutan zajedno sa mnom, više nisam bio sam,” priseća se svojih početaka italijanski umetnik.

Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić
Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić

Pored pomenutih dela, u MSUB-u su izloženi i mnogi drugi radovi kao što su fotografije, vido-zapisi, rane akcije u javnom prostoru… kao i Pistoletove najnovije slike -QR kodove, koje takođe, poput čuvenih ogledala, pozivaju publiku na interakciju. 

Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić
Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić

Marijana Kolarić, direktorka MSU i kustoskinja izložbe, o značenju i značaju postavke, rekla je: “Preventivni mir nije samo alternativa, preventivni mir je poziv na buđenje, urgentnu akciju svakog pojedinca/ke da se okrene plemenitim vrednostima, ljubavi, toleranciji, negovanju različitosti i postane osvešćeno biće “Trećeg raja” na koji nas umetnik poziva, u eri punoj izazova pred tehnološkim i virtuelnim realnostima – čineći ovu izložbu velikim događajem kako za muzej tako i za umetnika.”

Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić
Pistoleto u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić

Na konferenciji za novinare u MSUB-u najavljeno je da će knjiga “The formula of creation” Mikelanđela Pistoleta imati i svoje srpsko izadnje.

Mladen Savković i Pistoletova ogledala u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić
Mladen Savković i Pistoletova ogledala u MSUB; foto: Tijana Janković-Jevrić
Za izložbu u Beogradu, uz  ljubaznost umetnika, pomoć JKP Zelenila, dozvolu Grada Beograda i podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu,  Muzej savremene umetnosti je u prilici da izvede trajni simbol Trećeg raja u Parku prijateljstva ispred Muzeja u znak mira i prijateljstva pod okriljem jubileja - 145 godina italijansko - srpskih diplomatskih odnosa i obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade u Birčaninovoj ulici, u kojoj se nalazi Ambasada Italije u Beogradu.