REPRODUKCIJE KONOPEK0021

„SEME“ ANDREJA KONOPEKA U GALERIJI DAR MAR

U utorak, 9. novembra u 17 časova, biće otvorena izložba Andreja Konopeka u beogradskoj galeriji „Dar Mar“ (Kralja Petra 44). Umetnik će publici predstaviti svoj poslednji ciklus radova pod nazivom „Seme“, koji se sastoji od 11 crteža većeg formata i 10 manjih oslikanih objekata. U ovoj seriji Konopek se vraća organskom i iskonskom, kako kada je reč o izradi crteža i objekata, tako i kada promatramo same motive njegovih radova.

„Seme je nova serija radova Andreja Konopeka u kojima nastavlja da istražuje, da radi započeto u prethodnim radovima. Kao vrstan crtač Andrej koristi svoj talenat da prikaže čitav jedan mali univerzum likova, delova tela i raznih drugih naizgled bizarnih pojava i kreatura. Njegov postupak je ličan, osoben, emocionalan, jer koristi introspektivni momenat kao glavni formativni faktor u kreiranju slike. Ono što prođe i izađe iz njega je ono što vidimo, od onog početnog impulsa – semena, složenim procesom oslobađanja od dodatnih informacija, oduzimanja i odbacivanja viškova, on kreira predstave koje su esencija ljudskog postojanja“, pojašnjava kustos Saša Janjić i dodaje:

„Za razliku od prethodnih serija u kojima je boja imala mnogo značajniju ulogu, u ovoj seriji Andrej stvara crno beli svet lišen bilo kakve pomoći boje. Ogoljen, beskompromisan i nadasve odvažan taj novi manir skoro da podsvesno govori o činjenici da je autor sazreo, da se oslobodio svih onih poštapalica i uhvatio se u koštac sa suštinom. Ovi crtački veoma složeni i kompleksni radovi prikazuju autora kao nekog ko samouvereno barata sa sopstvenim imaginarijumom. U njegovom radu mnogo je nesvesnog i iskonskog, koje izbija na površinu i u kombinaciji sa mnoštvom likova koji se prepliću, stvarajući jedan gotovo onirički, apokaliptični prizor“.

Andrej Konopek (Beograd, 1987), diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012, na odseku Slikarstvo, a član je ULUS-a od 2013. godine. Do sada je priredio 15 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Sarađuje sa beogradskim galerijama Art4All, Arte, New Moment kao i galerijama: Olschinsky, Beč, Sapere Aude, Kopenhagen, Norballe, Middelfart (Danska), Heike Arndt DK, Berlin, galerijom Thalberg, Cirih i Modernom galerijom, Valjevo. Njegovi radovi nalaze su u brojnim privatnim kolekcijama u Srbiji, Švedskoj, Americi, Austriji i Belgiji.

Umetnik će na dan otvaranja biti u galeriji od 17 do 19 i 30 časova.

Izložba će biti otvorena do 23. novembra 2021. godine. Radno vreme galerije „Dar Mar“ je dvokratno, od 11 do 14 i od 18 do 19 časova. Ponedeljkom i nedeljom galerija je zatvorena, dok subotom radi od 10 do 14 sati.