Egon Savin Zvezdara

„Knjiga o Milutinu” je antiratna predstava, kaže reditelj Savin

Premijera simbolično na datum kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra

„Intimno računam sa selom u svojoj budućnosti, intimno provodim vreme na selu, intimno razmišljam o tome šta je naša sigurna izvesnost, šta je ono što je neophodno da bi se čovek izdigao iznad sve svoje patnje, sve svoje muke, sveg svog stradanja… i sto godina i više posle Milutinovog stradanja,“ glumac Nenad Jezdić kaže o glavnom liku kojeg tumači u novoj predstavi – monodrami Zvezdara teatar, a koja nosi naziv istoimenog romana Danka Popovića, „Knjiga o Milutinu“. Povodom premijere ovog komada, u režiji Egona Savina, koja će biti izvedena 11. novembra, danas je održana konferencija za novinare. Pored glumca i reditelja, o predstavi je govorio i direktor pozorišta Duško Kovačević.

DSC01845 e1636448297142
foto: Nikola Vukelić

„Knjiga o Milutinu“ prvi put je objavljena 1985. godine, kada je i nagrađena Nagradom Isidora Sekluć, koja je ustanovljena 1967. godine, od kada se i dodeljuje pojedincima za uspešno književno delo u protekloj godini.

„Teška priča iziskuje i teške reči koje će na momente da zazvuče patetično, ali ovo je jedna objektivna i istinita muka i stradanje. Dobro bi bilo da se mi, sto godina posle, kao pojedinci i kao svekoliki narod, upitamo gde je nestala spremnost za žrtvu, ratnička čast, ljudsko poštenje, ljudska skrušenost, pomirljivost, humanost – sve su to Milutinova pitanja, sve to jeste Milutin,“ dalje govori o svom liku, glumac Jezdić.

Najčitanija knjiga posleratne srpske književnosti „Knjiga o Milutinu“, čiji je autor Aranđelovčanin Danko Popović proglašen najautentičnijim piscem Srbije i srpskog seljaka, doživela je tiraž od četrdeset izdanja, a prodata je u preko pet stotina hiljada primeraka.

Plakat jpg

Reditelj predstave Egon Savin, koji je radio i na adaptaciji teksta, o Milutinu kaže: „Ovaj neobrazovan ali mudar i pravedan seljak kojem je najvažnije u životu brinuti o majci, ženi, imanju; othraniti volove, napuniti ambar i sačuvati obraz. Jednostavnim i emotivnim rečenicama Milutin donosi strašne slike rata, meri događaje svojim merilima i ukazuje ne samo besmislenost rata u kojem je pobeda ostvarena desetkovanjem vojske i naroda, žrtvovanjem omladine već i o lakovernosti naroda koji povedeni idejom velike države južnih Slovena, ostavljaju svoje voljene boreći se i ginući za „više” ciljeve koje ni sami sebi ne mogu objasniti.“

Milutin, u knjizi, govoreći o svojoj sudbini pripoveda i o srpskoj istoriji, o periodu uoči Prvog svetskog rata, pa sve do Drugog svetskog rata, kada se nakon njegovog završetka ovaj Šumadinac nalazi u zatvoru.

Nakon premijere, 11. novembra u 19.30, reprize su 12, 18. i 19. novembra.

Foto: naslovna Tijana Janković-Jevrić; Nikola Vukelić za Zvezdara teatar