JAK07296

Ovacije za Milutina!

Reprize za 12, 18. i 19. novembar su rasprodate

Knjiga o Milutinu-deo prvi, Danka Popovića je od sinoć i zvanično na sceni Zvezdara teatra!

Premijerno izvođenje komada u režiji Egona Savina, koji je radio i adaptaciju teksta, simbolično je zakazano na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra. Nenad Jezdić nas je svojim kazivanjem prvog dela ove knjige, upoznao sa Milutinom Ostojićem, srpskim seljakom, koji je učestvovao u tri rata i prošao golgotu povlačenja preko Albanije.

Višeminutni aplauz upućen Jezdiću koji je skoro dva sata na sceni govorio Milutinovu ispovest, vraćao je glumca na poklon nekoliko puta.

“Milutin i njegovo žitije je toliko sadržajno, tačno, da nema šta da se doda. A toliko je važno da se svi naši Milutini, svi koji se nalaze u porodičnim albumima, porodičnom trajanju, da se ta paradigma oživi. Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i junaštva. I postavljam pitanje dostojnosti da ja to igram. Sveprisutna mi je sumnja u glavi da li sam uopšte dostojan da makar i tih sat i nešto na sceni budem Milutin Ostojić“, rekao je glumac Nenad Jezdić o svojoj novoj ulozi.

Komad je nastao po knjizi Danka Popovića „Knjiga o Milutinu”, koja je najčitanija knjiga posleratne srspke književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka. U svojim razmišljanjima, Milutin, običan seljak iz šumadijskog sela Koštunići, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju i na to da su u ratu i pobednici i pobeđeni – gubitnici.

Scenografiju i kao i kostime za ovu monodramu je radila Vesna Popović, dok je kompozitor Bora Dugić.

foto: Jakov Simović

.