Screen Shot 2019 11 17 at 11.54.07

50 godina od premijere filma Bitka na Neretvi reditelja Veljka Bulajića

Povodom 50 godina od premijere filma Bitka na Neretvi reditelja Veljka Bulajića, u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda (foaje Dvorane KCB-a) u Kolarčevoj 6, u sredu
20. novembra u 18h biće otvorena dokumentarna izložba koju je priredila Maja Medić i prikazan film Bitka na Neretvi, zatim, biće održana projekcija filma od 19h sa 35mm kopije.

Na otvaranju govore:
direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić,
direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić,
priređivač izložbe Maja Medić,
filmski kritičar Miroljub Stojanović
Antifašistički hor Naša pjesma peva partizanske i revolucionarne pesme

Bitka na Neretvi je jugoslovenski partizanski film, snimljen 1969. godine u međunarodnoj koprodukciji sa Italijom i Zapadnom Nemačkom. Zasnovan je na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata – realizaciji strateškog plana udruženog napada sila Osovine na jugoslovenske partizane koji su se povlačili sa ranjenicima 1943. godine.
Verovatno najskuplji film bivše Jugoslavije, sniman je godinu i po dana i nominovan za Oskara za najbolji strani film. U filmu glume: Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Entoni Doson, Milena Dravić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živoinović i Orson Vels.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Naziv izložbe je preuzeta replika Ivana (Lojze Rozman) iz samog filma.

Izložba će biti otvorena do februara 2020.

Izložbu realizuje Kulturni centar Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Filmskim novostima i Filmskim centrom Sarajeva.