Screen Shot 2019 11 17 at 11.54.07

50 godina od premijere filma Bitka na Neretvi reditelja Veljka Bulajića

Povodom 50 godina od premijere filma Bitka na Neretvi reditelja Veljka Bulajića, u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda (foaje Dvorane KCB-a) u Kolarčevoj 6, u sredu
20. novembra u 18h biće otvorena dokumentarna izložba koju je priredila Maja Medić i prikazan film Bitka na Neretvi, zatim, biće održana projekcija filma od 19h sa 35mm kopije.

Na otvaranju govore:
direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić,
direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić,
priređivač izložbe Maja Medić,
filmski kritičar Miroljub Stojanović
Antifašistički hor Naša pjesma peva partizanske i revolucionarne pesme

Bitka na Neretvi je jugoslovenski partizanski film, snimljen 1969. godine u međunarodnoj koprodukciji sa Italijom i Zapadnom Nemačkom. Zasnovan je na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata – realizaciji strateškog plana udruženog napada sila Osovine na jugoslovenske partizane koji su se povlačili sa ranjenicima 1943. godine.
Verovatno najskuplji film bivše Jugoslavije, sniman je godinu i po dana i nominovan za Oskara za najbolji strani film. U filmu glume: Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Entoni Doson, Milena Dravić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živoinović i Orson Vels.

Naziv izložbe je preuzeta replika Ivana (Lojze Rozman) iz samog filma.

Izložba će biti otvorena do februara 2020.

Izložbu realizuje Kulturni centar Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Filmskim novostima i Filmskim centrom Sarajeva.