petar marko petar 1200x800 1

Petar, Marko i Petar od prvog marta u Galeriji Nikola Radošević

U Galeriji Nikola Radošević u utorak, 1. marta sa početkom u 19 sati biće otvorena izložba slika i skulptura “Petar, Marko, Petar”.

Trojica istakutih autora Petar Mošić, Marko Tubić i Petar Hranuelli predstaviće se radovima nastalim 2021. i početkom 2022. godine. U svojim novim radovima autori ostaju verni svojim motivima i mitovima, a pored likovnog u njima je prisutno i narativno, konceptualno, simboličko i subverzivno poigravanje ličnim i kolektivnim afektima, frustracijama, strahovima i fascinacijama.

Petar Mošić kroz svoju novu seriju slika nastavlja da preispituje odnos savremenog čoveka prema životinjama i prirodi uopšte, uz oslanjanje na teme i motive kojima se bavio u prethodnim ciklusima. Ove uslovno prijatne slike, akademski ratifikovane, iskazuju ideje o uzvišenoj lepoti, moralnosti, etici, osnovnim činovima ljudskosti… Umetnik je na svojim delima izbegao banalizaciju tačnosti i vernosti, dok je stabilnim minimilastičkim pristupom i ispražnjenim prostorom od dekorativnog, opisnog i scenografskog, pojačao dominaciju figure, unutar i van slike.

petar mosic 742x1200 2
Petar Mošić

Marko Tubić predstavlja dela koja su nastala krajem 2021. i početkom 2022. godine, iz nekoliko paralelnih serijala koji su razvijani godinama unazad. Slike iz serijala pod nazivom “Body Poems” deo su šireg opusa u stvaralaštvu ovog umetnika, koji je definisao tokom svojih doktorskih studija. Ovde polazište nije tema, već je akcenat na procesu, slikanju svetlih lazurnih površina na crnoj podlozi. Slike iz ovog serijala prikazuju Tubićevo poigravanje ljudskom formom, estetikom, erotikom, koje je oslobođeno svakog narativa i simbolike. Slike nešto novijeg datuma prikazuju figure koje se kreću kroz fragmentirane prostore. Negde je ta podela obojena crnim i belim poljima, sugerišući nekada dobro i zlo, nekada prostor jave i sna, materijalnog i onostranog…

marko tubic 1193x1200 1
Marko Tubić

Petar Hranuelli se kao umetnik i vajar formirao na ostrvu Brač, a specifičan odnos koji od detinjstva ima sa bračkim kamenom, ali i bogato skulptorsko nasleđe tog podneblja, na neki način su ga determinisali kao stvaraoca. Birajući da stvara u kamenu, kao autentičnom i ćutljivom svedoku istorije, autor kao da želi da pokaže da nešto mekano i nežno leži u gotovo svakom kamenu i zarobljeno čeka da se pokaže. Hranuelli prirodu, pozajmljujući od nje kamen, prepliće, kroti i oblikuje svojom umetničkom igrom. Kamenu, ukroćenom tom igrom, dodaje nove obrise neprolaznog postojanja. Skulpture kojima se predstavlja su realizovane u mermeru, za koji je autor neraskidivo vezan.

petar hranuelli 1200x792 1
Petar Hranuelli

Izložba će biti otvorena do 15. marta 2022. uz organizovana vođenja kroz izložbu u toku njenog trajanja.

Galerija Nikola Radošević se nalazi u ulici Delijska 3 u Beogradu, a posetioci će moći da pogledaju izložbu svakoga dana sem nedelje od 12 do 19 sati.

*Otvaranje izložbe biće organizovano uz poštovanje epidemijskih mera.

foto: PROMO