Fest22Web 1655

Reditelj Arsenijević o Strahinji Banoviću: “Imao sam osećaj da se pred nama dešava nešto što je zaista dramatično”

Film reditelja Stefana Arsenijevića otvara jubilarno izdanje 50. FEST-a, ali i mnoga pitanja.

Koja je veza između jednog migranta iz Gane i junaka iz naše epske poezije Banović Strahinje? Odgovor ćete dobiti ukoliko pogledate ostvarenje reditelja Stefana Arsenijevića, koje nam otkriva snagu ljubavi, moć praštanja, ljudskost i herojstvo, kao i bogatstvo koje prevazilazi ono fizičko, materijalno, koje briše granice i izjednačava sva ljudska bića.

U filmu “Strahinja Banović” učestvuju, i to u velikom broju, ljudi koji se nalaze u centrima za azil u našoj zemlji.

Fest22Web 1621
Reditelj Stefan Arsenijević

„Posebno mi je bio zanimljiv jedan mladi migrant iz Gane, Ibrahim Išak, koji je poslužio kao inspiracija za glavni lik u filmu. Pošto sam već dugo razmišljao o Banović Strahinji kao savremenoj adaptaciji, pomislio sam da bi neko poput tog mladog čoveka mogao da bude novi Banović Strahinja danas, i da proživljava sve što se dešava u pesmi”, uoči domaće premijere “Strahinje Banovića”, rekao je reditelj Stefan Arsenijević o svom filmu, uz iskazivanje nade da, „ćemo prepoznati da su ti migranti ljudi, isti kao mi, i da će ovaj film istovremeno pružiti malo dublji uvid i u našu tradiciju i osavremeniti je”.

Fest22Web 1615
Producent filma Miroslav Mogorović,

S obzirom na to da je pred nama film koji govori o ljubavi, praštanju, identitetu i tradiciji, njena univerzalnost je već prepoznata, pa je film za šest meseci od svoje prve festivalske premijere ove godine u Karlovim Varima, gde je nagrađen Kristalnim globusom za najbolji film, već poneo oko petnaestak nagrada. “Strahinja Banović” će nastaviti svoj festivalski život nakon srpske premijere na 50. Fest-u u petak, 25. februara u Kombank dvorani, a na redovnom repertoaru domaćih bioskopa biće od druge polovine septembra, najavio je producent filma Miroslav Mogorović, na prvoj konferenciji za novinare povodom Fest-a.

Narator u filmu je glumica Branka Pujić.

Arsenijević (1977) je privukao pažnju javnosti još 2003. godine, kada je njegov kratkometražni film „(A)torzija“ dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i nominaciju za Oskara.

Fest22Web 1676
Glimac Nebojša Dugalić, pojavljuje se u epizodnoj ulozi taksiste u Strahinji Banoviću

„Sve je počela s tom izbegličkom krizom, koja se dešava pred našim očima. Našao sam podataka da je milion ljudi, prošlo kroz Srbiju u proteklih nekoliko godina. Ja se sećam tih izgubljenih, umornih lica, na ulicama. Imao sam osećaj da se pred nama dešava nešto što je zaista dramatično, i nešto što je u svetskim okvirima veliko i važno,“ o inspiraciji za film govori reditelj Stefan.

Fest22Web 1625
Glavni glumac Ibrahim Koma

“Strahinju Banovića” gledaće i publika i u Americi, Kanadi i na Karibima.

„To je priča u osnovi koja ima humanističku ideju, a koju film kao mediji može lako da omogući, da lako možete da prepoznate sebe u nekom drugom na ekranu,“ zaključio je reditelj Stefan Arsenijević, koji je, kako kaže, verni pratilac Festa već 30 godina.

Fest22Web 1629
Glavna glumica Nensi Mensa Ofei

Na 50. Fest-u biće održano 450 projekcija do 6. marta. “Strahinju Banovića” prikazivaće u pet termina.

Ovim povodom u Beogradu su i glavna glumica Nensi Mensa Ofei i francuski glumac Ibrahim Koma koji takođe tumači glavnu ulogu u filmu.

Foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography // @miss.stills