plesni performans
beograd 22.02.2019. svecano otvoren 47 fest u velikoj dvorani sava centra. foto dusan milenkovic

Sinoć otvoren FEST

Uz prisustvo uvaženih zvanica i ljubitelja filma u potpuno punom Sava centru svečano je otvoren 47. FEST. Crvenim tepihomkoji je vodio do sale prošetali su brojni gosti kao što su članovi žirija Nada Šargin, Lazar Bodroža, Bojan Vuletić, glumci Slaven Došlo, Nikola Vujović, Matea Milosavljević, kao i gost festivala Oleg Ivenko, protagonista filma Bela vrana.

Voditelji ceremonije bili su glumci Jelena Gavrilovići Zoran Pajić, muzičku pratnju pružao je gudački kvartet, a ceremonija je otpočela plesnim performansom. 

Umetnički direktor festivala, Jugoslav Pantelić, pozdravio je publiku festivala i održao kratak govor. „FEST ima svoje simbole, FESTje i sam simbol ovog grada koji mora biti sačuvan. FEST mora da uvek ide napred i ostane ono što je i bio kada je nastao. FESTnam je potreban, uči nas, daje nam mogućnost da uživamo u filmovima koje inače nismo u mogućnosti da pogledamo,“ rekao je Pantelić. On je dodao i da sam FEST ima svoje simbole, a jedan od njih je i Milena Dravić, prva dobitnica ustanovljene nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti (2015.), koja nas je napustila između dva festivala. 

Publika je gromoglasnim aplauzom odala počast legendarnoj glumici koje ćemo se sećati na svakom FEST-u. 

Jedan od najvažnijih srpskih reditelja, Dušan Makavejev, posthumno je nagrađen priznanjem Beogradski pobednikza izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Voditelji su podsetili publiku na urbanu legendu da je upravo Makavejev „kumovao“ FEST-u predloživši taj naziv, a bio je i jedan od njegovih osnivača. Nagradu je u ime Makavejeva primila glumica Anita Mančić, koja je ostvarila ulogu u njegovom filmu Gorila se kupa u podne. Ona se zahvalila sledećim rečima:  „Mak, znamo da si sprečen da večeras primiš Beogradskog pobednika. Zamišljamo da kažeš ovo: „Ja izgleda neću doživeti tu pobedu. Ali vi ostali pobedu sigurno zaslužujete. Sloboda ili ništa!“ Publika je još jednim gromoglasnim aplauzom pozdravila ovaj govor i velikog reditelja koji nas je nedavno napustio. 

Na samom kraju, čast da otvori festival pripala je mladom argentinskom glumcu Ćinu Darinu, koji je našoj publici poznat po jednom od najgledanijih filmova FEST-a, Kraljica Španije, a ove godine će se predstaviti u filmu Crni anđeo. On je izjavio da mu je jako drago što ima priliku da vidi toliki broj ljudi ispred filmskog platna, i zvanično proglasio festival otvorenim.

Nakon ceremonije, publika je imala prilike da pogleda film MiljenicaJorgosa Lantimosa.