Realno virtualno 1 Foto Danijel Rakic
foto: Danijel Rakić

„Realno virtualno” u novosadskom Kreativnom centru Prostor

U subotu 9. decembra u 19 časova biće otvorena izložba „Realno virtualno” u Kreativnom centru Prostor u Novom Sadu (Petrovaradin, Beogradska 11). Na izložbi učestvuje preko 20 domaćih vizualnih umetnika i umetnica iz Srbije, kako afirmisanih, tako i onih tek na početku karijere. Za muzički program zadužen je rosh. 

U maju 2021. posetioci su prvi put pristupili digitalnoj izložbi sa preko 20 radova putem dva Instagram filtera za augmentovanu realnost- posle nešto više od dve godine i preko 100.000 pristupa virtualnoj izložbi, te četiri trenutna filtera, i fizičke izložbe u Beogradu, izložba će se materijalizovati i u Novom Sadu. 

Kreatorke koncepta, Vanja Ratković i Martina Kojić, osmislile su ovakav format inspirisane tadašnjim izazovom izbegavanja masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru tokom pandemije kovid virusa, ali i rastućim trendom presipanja opipljivog u binarni kod, koji omogućava demokratizaciju pristupa izložbi. Zato su i učesnici birani među umetnicima i umetnicama koji svoje radove već objavljuju u digitalnom formatu i koriste društvene mreže kao način interakcije sa publikom. 

Većina radova je dostupna za kupovinu direktnim kontaktiranjem autora. U izložbi učestvuju: Anastasia Tasić, Anđela Abramović, Anka Arsenić, Emilija Terzić, Jasmina Zornić, Mila Kuzmančević, Milica Đoković, Natalija Palurović, Nataša Mihailović, Sandra Grbić, Aleksa Vitorović, Aleksandar Denić, Andreja Krstić – Chenipe, Borjan Grujić, Das Drogen (Finno i Jangovski), Dejan Ivanović – Wuper Kec, Dušan Lilić, Igor Balać, Jovan Savić, Srđa Dragović, Stefan Ćirić i Stefan Dodić.

Izložba je otvorena do četvrtka, 14. decembra. Instagram filterima sa radovima možete pristupiti putem stranice Keks za konja. Izložbu je podržala štamparija Čugura print, a realizaciju KC Prostor uz sufinansiranje Grada Novog Sada.