Otvoren festival 7Veličanstvenih

Pred punom Velikom salom Sava centra

Festival 7Veličanstvenih otvoren je sinoć, 30. januara, kada su u punoj Velikoj sali Sava centra prikazani filmovi U potrazi za Šugar Menom i Čaj ili struja. Publika je pokazala veliko interesovanje za 9. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma, a filmove je pozdravila velikim aplauzom…

Festival 7Veličanstvenih, deveti po redu, otvorio je ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp, rečima: “Veličanstven je prizor videti vas u tolikom broju večeras. Za mene lično, to što sam ovde večeras veoma je radosna okolnost, jer je dan počeo veoma loše. Mediji su objavili da Švedska planira da ukine bezvizni režim. Ne znam odakle je ta vest potekla, ali moram da kažem da nije istinita. Večeras smo ovde da bismo videli prvi film festivala, zbog kog se radujem iz dva razloga. Prvi je taj, da sam oduvek više voleo dokumentarne filmove jer oni pokazuju prave ljude, prave živote. Drugi razlog je taj što je večerašnji film snimljen u švedsko-engleskoj koprodukciji.”

Film koji je otvrorio festival 7Veličanstvenih je, višestruko nagrađivano filmsko delo, U potrazi za Šugar Menom, švedskog reditelja Malika Benđelula. Šugar Men je nominovan i za predstojeću dodelu Oskara, a publika u Sava centru je reagovala sa oduševljenjem.

Pred publikom su govorili i direktor festivala Zoran Popović i selektor festivala Tue Stin Miler.

U potrazi za Šugar Menom je priča o potrazi za muzičarom Rodrigezom koji je snimio dva albuma tokom sedamdesetih godina prošlog veka u Americi. Iako je na američkom tržištu ostao sasvim neprimećen, u Južnoj Africi je bio popularniji i od samog Elvisa. Rodrigezovi veliki fanovi, južnoafrikanci koji su odrasli uz njegovu muziku, ubeđeni da se Rodrigez ubio na sceni, kreću u potragu za životnom pričom svog idola.

Ovu potragu, koja je portret jednog muzičara – fenomena, reditelj Benđelul, uobličio je u jedan dokumentaristički triler koji se zatim, neočekivano razvija u emotivnu priču o sudbini jednog veoma talentovanog američkog umetnika, koji je u svojoj zemlji nepravedno bio zapostavljen.

U potrazi za Šugar Menom film je izetnog kvaliteta, koji je publiku, prve večeri festivala, zasmejavao, inspirisao na samopreispitivanje, a nekog, možda čak i rasplakao.

Nakon ovog nezaborvanog filma, usledila je projekcija još jednog odličnog dokumentarca Čaj ili struja, a koju je najavio reditelj ovog filma Belgijanac Jérôme Le Maire.

Večeras, 31. januara na programu je film Poslednja kola hitne u Sofiji u režiji Ilijana Meteva, đaka jedne od najboljih britanskih škola dokumentarizma.

Festival 7Veličanstveni trajaće do 3. februara.

Pogledajte trejler – Poslednja kola hitne u Sofiji: