razglednica

Izložbom Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša“ počinju „Dani evropske baštine“

Izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša“ zvanično će otvoriti manifestaciju „Dani evropske baštine“ u sredu 15.09.2021. godine u 14 časova.

Na 15 panoa velikog formata predstavljen je istorijski razvoj jednog od najlepših beogradskih bulevara i istaknute su kulturne, istorijske, arhitektonske, urbanističke, estetske, memorijalne i druge vrednosti. Izložba Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša predstavlja prikaz istorijata razvoja jedne od najlepših beogradskih ulica, još od vremena kada je knez Miloš Obrenović ovde, uz nekadašnji Topčiderski drum, podigao svoj dvor. Okosnica izložbe jesu spomenici kulture kroz čiju će prezentaciju publika biti u prilici da sagleda ne samo pojedinačne vrednosti ovih objekata, već i ulice u celini. Brojna arhitektonska zdanja danas svedoče o emancipaciji kako naroda, tako i arhitektonsko-urbanističke struke u poslednjih 200 godina. Kroz izložbene panoe moći će da se prate političke, privredne, ideološke i umetničke prilike iz vremena Obrenovića, Karađorđevića, kao i posleratne Srbije i Jugoslavije. Istorijske fotografije do danas sačuvanih, ali i izgubljenih objekata podsetiće posetioce na važnost čuvanja nepokretnog kulturnog nasleđa Beograda koji predstavlja neodvojiv deo kulturnog identiteta našeg naroda. Dvanaest utvrđenih spomenika kulture prikazani su prema hronološkom principu, od Amama iz vremena kneza Miloša Obrenovića, kao jedinog preostalog segmenta njegovog nekadašnjeg dvora, do tzv. Dobrovićevog Generalštaba teško stradalog u bombardovanju 1999. godine, predočavajući razvoj ne samo ulice, već čitavog modernog Beograda

Autorka izložbe je Ksenija Ćirić, istoričarka umetnosti. Zainteresovani će imati priliku da izložbu pogledaju svakog radnog dana u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 08-16 časova, do kraja ove godine.