svemir

Mesec dana sletanja na Mesec

„Mesec dana sletanja na Mesec“ biće održano od 20. juna do 20. jula u Domu omladine Beograda. Izložba „Povedi me na Mesec“ i predavanje američke astronautkinje Marše Ajvins „Istorija čovekovog leta u svemir“ u petak 20. juna u 18h u Domu omladine Beograda.

Ekskluzivno gostovanje astronautkinje Marše Ajvins organizovao je Dom omladine Beograda u saradnji sa Ambasadom SAD. Povod njenog dolaska je obeležavanje 45 godina od sletanja šatla „Apolo 11“ na Mesec i proslava pola veka od osnivanja Doma omladine Beograda.

Manifestacija „Mesec dana sletanja na Mesec“ započeće u petak, 20.juna u 18h, kada će astronautkinja održati predavanje „Istorija čovekovog leta u svemir“. Nakon predavanja, u holu Velike sale Doma omladine Beograda, Marša će otvoriti izložbu „Povedi me na Mesec“.

Autor izložbe je Dragoljub Kuprešanin. Ona predstavlja partnerski projekat DOB-a i Muzeja istorije Jugoslavije. Iz bogate riznice muzeja izabrani su eksponati svemirskih ekspedicija i pokloni Josipu Brozu Titu. Najznačajniji su fragmenti mesečevog tla i zastava SFRJ, koju je nosila na Mesec i vratila na zemlju posada „Apola 17“. Ovi eksponati su poklon predsednika SAD, Ričarda Niksona, Titu davne 1973.godine.

Na dan otvaranja izložbe biće prikazan i „Kamen sa Meseca“, delić Mesečevog tla. Ova tematska izložba predstaviće brojne fotografije, eksponate i dokumentarni video materijal. Izložba će trajati do 30.juna. Ulaz je besplatan!

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

U okviru manifestacije „Mesec sletanja na Mesec“, koja će trajati od 20.juna do 20.jula, biće zanimljivih radionica i besplatnih programa. Na Platou Milana Mladenovića, ispred Doma omladine Beograda, sviraće Elmhurst koledž džez bend. Oni će svirati popularne džez standarde i nezvaničnu himnu svih Apolo svemirskih misija- klasik „Fly Me To The Moon“ Barta Hauarda. Ova kompozicija je nastala 1954.godine i obeležava 60 godina postojanja.

Zanimljivo predavanje Nemanje Martinovića na temu „Misije na Mesecu“ održaće se u utorak, 8.jula u 19 časova, u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda. Nemanja Martinović je istraživač-saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Bavi se evolucijom galaksija i supermasivnih crnih rupa kroz kosmološke simulacije. Njegova misija je popularizacija nauke.

Besplatna filmska revija „Povedi me na Mesec“, održaće se od 18.do 20. jula u Bioskopu Doma omladine Beograda. Biće predstavljeni filmovi raznih žanrova koje spaja ista tematika-Mesec.

zastava, dob