Vizual Izlozba konkurs e1431626086470

Novi izgled stare Vajfertove pivare

U ponedeljak, 25. maja sa početkom u 19 časova, u prostorijama Sektora za urbanizam u Pančevu, biti otvorena izložba radova urbanističko – arhitektonskog konkursa za izradu idejnog rešenja rekonstrukcije i revitalizacije Narodne (stare Vajfertove) pivare u Pančevu. Izložba će trajati do 15. juna.

Izložba se realizuje u organizaciji Grada Pančeva i JP „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva”, kao deo pratećeg programa nove gradske manifestacije „Dani Vajferta“, koja se prvi put održava u Pančevu, od polovine maja do sredine juna, pod sloganom „Mesto odakle je sve počelo“ i u organizaciji Turističke organizacije Pančeva.

Prvu nagradu na konkursu dobio je autorski tim u sastavu: Dejan Miljković, Petar Sazadanović i Jelisaveta Arsenović, a u obrazloženju stručnog žirija se navodi: „Rad nudi smelo, atraktivno, oblikovno i funkcionalno rešenje zadatog industrijskog kompleksa, koje obezbeđuje dobar sinergijski balans starog i novog. Predlaže se potpuno zastakljivanje i natkrivanje zapadnog dela unutrašnjeg dvorišta, čime se formira veliki, celoviti, centralni javni hol u središtu kompleksa. Nasuprot tome, sa druge strane centralnog objekta, istočni deo unutrašnjeg dvorišta je tretiran kao živopisna otvorena javna zanatska ulica sa dobro pozicioniranom letnjom baštom pivnice…“

Konkurs je novembra 2014. raspisao Grad Pančevo sa ciljem da se izabere najbolje idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje rekonstrukcije i revitalizacije stare Vajfertove pivare. Ideja raspisivanja konkursa bila je da predložena rešenja doprinesu oživljavanju ovog kompleksa kao vrednog spomenika industrijskog nasleđa – nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja, i da ga povežu sa neposrednim okruženjem (obalom Tamiša, centrom Pančeva, ostalim kulturno-istorijskim spomenicima u bližem i daljem okruženju).

„Dani Vajferta“ je nova gradska manifestacija koja će se ove godine prvi put održati u Pančevu, 12. i 13. juna, pod sloganom „Mesto odakle je sve počelo“.