Mail Attachment 2

Kum i Vidosava

U sredu 20. aprila od 18 sati, u kino-sali Etnografskig muzeja (Uzun Mirkova 2), biće prikazani filmovi Kum i Vidosava, autora Dobrivoja i Dobrile Pantelić.

Film Kum je snimljen prema pričama iz Podgorine i Rađevine, kao i prema priči Detelina na procevlju, autorke Ljiljane Bralović iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca.

U filmu je reč o našim običajima vezanim za kumstvo. Više kazivača u filmu govori o posledicama koje čekaju porodicu ako promeni kuma bez njegove saglasnosti.

U filmu je obrađena i priča o krsnoj slavi. U našem narodu postoji verovanje da slavu treba slaviti onako kako sam Bog nalaže tj. kakav dan takav i dar. Ako se slavi krsna slava u vreme posta, treba slaviti posno, a nikako mrsno. Jedan je domaćin po nagovoru svog kuma radio sve kontra, a šta se posle desilo videćemo u filmu. Film trajanje 70 minuta.

Film Vukosava je priča o starici Vukosavi Ninić koja je ceo svoj radni vek provela pletući i predući proizvode od vune, radeći seoske poslove i gajeći decu. U slobodno vreme znala je da zapeva. Danas nas na nju podseća samo spomenik na groblju i neopredena vuna na preslici u porodičnoj kući. Film trajanje 15 minuta.