Novi film Bernarda Bertolučija: FEST

27. februara, Sava cebtar i 28. februar, DKC

Nakon deset godina pauze na ovogodišnjem FEST-u gledaćemo novi film Bernarda Bertolučija, Ja i Ti. Film će biti na programu u sredu 27. februara u 16.30 u Sava centru i u četvrtak 28. februara u 18.00 u DKC-u. Ulaznice su u prodaji od petka, 1. februara, navodi se u saopštenju press službe FEST-a.

Iako u poznim godina Bertoluči ostaje veran svojim interesovanjima, i dalje ga inspiriše burni unutrašnji život mladih čime se i ranije bavio u Sanjarima, Ukradenoj lepoti, pa čak i u filmovima kao što su 20. vek,

“Iako imam 70 godina i dalje me intrigiraju mladi karakteri i izazov mi je da u filmu prikažem njihovu vitalnost i radoznalost. Zaista sam imao osećaj da vidim kako Jacopo Olmo (glavni lik) odrasta tokom deset nedelja snimanja ovog filma”, kaže Bertoluči.

Pauza u snimanju bila je prouzrokovana njegovom bolešću kičme koja ga je vezala za invalidska kolica. Kada je shvatio da je to njegovo stanje postalo normalnost, mislio je da je vreme snimanja filmova prošlo: “Bila je velika lična borba prihvatiti da se bez kolica ne mogu kretati. Malo po malo naučio sam ‘umetnost’ prihvatanja svog stanja, i od tog momenta znao sam da je moguće ponovo snimiti film, samo sada iz druge pozicije – sedeće, a ne stojeće. I sada kada sam snimio film Ja i Ti, osećam da sam se vratio i da sam spreman da snimim sledeći film što pre”.

Bertoluči kaže da je bio veoma uzbuđen da isproba i nove tehnologije koje su se razvile za deset godina njegovog odsustva. Čak je imao ideju da film Ja i Ti snimi u 3D tehnici.

Bertoluči je Nagradu za životno delo nedavno dobio i u Kanu i u Veneciji , a održana je i retrospektiva njegovih filmova u Londonu na BFI Festivalu (British Film Institute) i u Njujorku u Muzeju savremene umetnosti (MOMA).