Pompeja

Moja Pompeja – Dve hiljade godina posle

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu „Moja Pompeja – Dve hiljade godina posle“ Boška Jovanovića koja je aktuelna do 28. februara. Izložba obuhvata izbor slika i akvarela ovog srpskog slikara inspirisanih antičkom Pompejom, jednim od najposećenijih arheoloških nalazišta u svetu, svetskom baštinom pod zaštitom Uneska.

Godine 1998, zahvaljujući Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, ovaj slikar je imao priliku da pristupi lokalitetu i prisustvuje radu arheologa na iskopinama, gde je pravio skice tek iskopanih artefakata.

Boško Jovanović je diplomirao slikarstvo na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu u klasi profesora Miluna Mitrovića. Vitraž i fuziju stakla usavršio je u majstorskim radionicama u Italiji. Član je ULUPUDS-a i Dizajn sekcije Privredne komore Srbije. Njegov atelje „Mirror“ registrovan je u ULUPUDS-u.

Dolaskom u Srbiju radi na izradi fresaka ikonostasa i vitraža na mnogobrojnim crkvama, kako pravoslavnim tako i rimokatoličkim.

Po pozivu ULUPUDS-a drži predavanja na temu fuzije stakla. I dalje je posvećen izučavanju pompejskog fresko slikarstva.

Izložbu možete da posetite od ponedeljka do četvrtka, od 10 do 18 časova, i petkom od 10 do 15 časova. Ulaz je slobodan.