BG Sasha Gusov 1
foto: Sasha Gusov

STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA 2022/2023: Izraelski pijanista Boris Giltburt

8. februar 2023. Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova

Predstojeći koncert STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE   će beogradskoj publici predstaviti izraelskog pijanistu Borisa Giltburga, jednog od najsveobuhvatnijih pijanista na svetskoj muzičkoj sceni, 8. februara u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa početkom u 20h. Opisan kao „jedan od najsveobuhvatnijih pijanista današnjice“, izraelski pijanista  uživa u karijeri koja ga je odvela u sve velike muzičke centre sveta.

Boris Giltburt je rođen 1984. godine u Moskvi u muzičkoj porodici. Sa nepunih 5 godina je počeo da svira klavir. Za svoj pijanistički početak i sam kaže, kroz smeh, da je bio težak i da je jedva nagovorio svoju majku da započnu učenje sviranja na klaviru, obzirom na to da se uvek mogla čuti šala, da već imaju dovoljno pijanista u porodici (baka i prabaka su takođe bile pijaniskinje i učiteljice klavira).

U februaru, Boris Giltburg će održati sedam koncerata u vodećim koncertnim dvoranama Evrope.

Zanimljiva je činjenica, da će se publici Velike dvorane Kolarčeve zadužbine 8. februara, premijerno predstaviti programom istim kao i publici Muziekgebouw u Amsterdamu par dana ranije ali i publici Wigmore hola u Londonu, samo par dana kasnije.

Program:

F. Šopen

  • Balada No. 1.,  g mol, Op. 23
  • Ballade No. 2., F dur,  Op. 38
  • Ballade No. 3., AS dur, Op. 47
  • Ballade No. 4.,  f mol, Op. 52

S. Prokofiev

  • iz svite Romeo i Julija, op. 75

M. Ravel

  • Gaspard de la nuit

Repertoar ovog vrsnog pijanističkog titana, pored brojnih muzičkih dela za solo klavir, obuhvata i preko 50 klavirskih koncerata.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Cena ulaznica 2.500,00 i 3.000,00 dinara.