mihalis papas2
foto: Mihalis Papas

Fotografije Mihalisa Papasa i Mihaila Vasiljevića 

Izložba The Past In The Present prepliće dela dvojice umetnika, Mihalisa Papasa i Mihaila Vasiljevića, koji pripadaju srodnom civilizacijskom i verskom krugu – Grčkoj i Srbiji, ali svaki od njih ne samo što temi pristupa iz drugačije perspektive, već se i bavi drugom vrstom fotografije. Otvaranje je 20. juna u 18 časova u galeriji Hestia.


Projekti Ethos Mitos grčkog fotografa Mihalisa Papasa donose fotografije fokusirane na folklornu tradiciju Grčke, odnosno na narodne rituale, verske običaje i narodne nošnje iz različitih krajeva te zemlje.

Projekat  Ethos – druga strana Grčke reportažna je fotografija koja između ostalog prikazuje mešavine rituala većinom paganskog i pravoslavnog porekla. Projekat Mitos – nit Grčke nastavak je pomenutog projekta, a začet je u vreme pandemije kada su otkazani svi događaji, te je umetnik počeo da istražuje narodne nošnje, maske, kostime… Zanimalo ga je kako se one čuvaju i način na koji se ovi predmeti i tradicija prenose sa kolena na koleno. Tako je nastala režirana fotografija na kojoj Papas razne generacije obučene u nošnje i kostime stavlja u specifično okruženje i često ih fotografiše i sa atributima simbolične vrednosti kao što su stare fotografije, ogledalo, hleb, itd…

Jabuke
Mihailo Vasiljević

Za razliku od Papasovih teatralnih fotografija jarkog kolorita i gotovo dionizijskih obeležja, na kojima su glavni protagonisti ljudi, Mihailo Vasiljević u projektu Srpska mitologijasrpskoj mitologiji i tradiciji pristupa iz potpuno drugog ugla. Iako i njegovi radovi nastaju kroz putovanja na određene destinacije unutar Srbije te se takođe bave mešavinom rituala paganskog i hrišćanskog porekla, ove fotografije su mnogo tišeg kolorita, donose svakodnevne predmete, pejzaže i prirodne fenomene, te ne trpe dekor i inscenaciju.

Ovaj fotograf prikazuje te predmete i fenomene u drugačijem svetlu, naglašavajući njihov simbolički aspekt. Iako je reč o fotografiji u dokumentarnom stilu, stavljanjem fokusa na “bosiljak”, “vunu” ili “jabuke”, ona dobija pomalo mističan prizvuk, a akcenat je na atributu, a ne na onom koji ga nosi ili se njime bavi. Budući da Srpska mitologija ne donosi slikovite kič atrakcije amaterske etnofotografije, sam umetnik ovu seriju naziva obrnutom etnografijom koja nije nastala sa ciljem didaktičke ilustracije, već kao konstatacija da su savremena srpska mitomanija i kulturni diskontinuitet koji je prati u direktnoj vezi sa nepoznavanjem sopstvene istorije.

Izložba The past in the present  biće otvorena do 17. septembra 2023. godine, a kako nalaže praksa galerije Hestia, imaće i svoje prateće programe.

Grčki fotograf Mihalis Papas istražuje folklornu tradiciju Grčke prikazujući narodne i religijske običaje. U periodu 2022-2023. časopis Vogue ga je istaknuo kao spotlight fotografa (Spotlight photographer) za projekat Mitos u kojem se bavi ženskim tradicionalnim nošnjama iz cele Grčke.

Projekat Mitos premijerno je prikazan u muzeju Fragonard u svetskoj prestonici parfema Grasu, u Francuskoj  i predstavlja varijaciju izložbe Ethos, koja je uspešno prikazana u Muzeju grčke kulture Benaki.

Objavljivao je fotografije širom sveta, uključujući New York Times, The Guardian, National Geographic, VICE US i druge.

Saradnik je novina Kathimerini i časopisa Gastronomos.

pappasmichael.com

Mihailo Vasiljević diplomirao je 2005. godine na Katedri za fotografiju, Akademija umetnosti BK, Beograd. Master studije Teorije umetnosti i medija završio 2009. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Od 2019. godine na doktorskim studijama Istorije umetnosti, Filozofski fakultet u Beogradu. Od 2001. godine, njegovi radovi izlagani su na brojnim izložbama. Dobitnik je nagrade Different Worlds: Young Contemporary Photography, Ljubljana, 2015; bio je finalista nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos (2015, 2016). Radio je kao predavač na Akademiji umetnosti BK (2005-2009) i kao docent na Novoj akademiji umetnosti (2009-2016) u Beogradu. Bio je koosnivač je i kourednik nezavisnog udruženja Centar za fotografiju (2011-2019). Njegov umetnički i teorijski rad vezan je za fotografiju kao društveni fenomen i usmeren je na istraživanje ideoloških obrazaca i kulturnih procesa.

 mihailovasiljevic.com