Ilustracija iz knjige Frida Kalo. Jedna biografija

Boje, patnje i život Fride Kalo u Institutu Servantes

Izložba ilustracija španske umetnice Marije Hese, koja svojim delima na jedinstven način dočarava život i stvaralaštvo čuvene Fride Kalo, biće svečano otvorena 9. februara u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Ulaz je slobodan.

Stapajući bol i patnju sa životnim radostima i ljubavima i prenoseći taj jedinstveni spoj kako na slikarsko platno, tako i na svet oko sebe, Frida Kalo je kao niko do tada umetničkom univerzumu udahnuo svežinu i emociju. Uz neizbežan meksički kolorit i tradiciju, dela ove umetnice postala su važan deo istorije umetnosti, a njen nesvakidašnji život napravio je od Fride ikonu pop kulture.

Trideset ilustracija Marije Hese, koje će beogradska publika moći da pogleda ovom prilikom, rađeno je u tehnikama kao što su gvaš, tuš i akvarel, na grafičkom papiru. Ovi radovi predstavljaju kultne, ali i manje poznate i ništa manje zanimljive slike Fride Kalo, kao i neke od najznačajnijih trenutaka iz njenog života koji danas važi za umetničko delo za sebe.

Marija Hese (Uelva, 1982) španska je ilustratorka i autorka ilustrovanih knjiga kao što su „Gordost i predrasude“ i „Frida Kalo. Jedna biografija“, koju je za prošlogodišnji 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća DIBIDUS. Njeni radovi objavljeni su u prestižnim španskim časopisima kao što su „Jot Down“ i „Maasai Magazine“, a svoje ilustracije redovno objavljuje i na Instagramu profilu koji prati više od 56.000 korisnika te popularne aplikacije.

Izložba njenih ilustracija u galeriji Instituta Servantes u Beogradu biće otvorena u petak, 9. februara u 19 časova. Pre toga u Svečanoj sali u 17:30 časova biće upriličen razgovor „Šaputanja i predrasude: žene i kreativnost“, u okviru kojeg će Marija Hese i beogradska umetnica Di Ujdi sa Jelenom Stevanović (DIBIDUS) razgovarati o svojim radovima, ilustracijama i inspiracijama, kao i o položaju i ulozi žena u svetu umetnosti.

Dan kasnije, u subotu 10. februara, sa početkom u 10 časova Marija Hese održaće radionicu ilustracije za učenike od 12 do 14 godina, pobednike strip konkursa koji je prošle godine organizovao Institut Servantes u okviru proslave Dana španskog jezika. Nakon toga, sa početkom u 16 časova, umetnica će se družiti sa posetiocima galerije i potpisivati primerke knjige „Frida Kalo. Jedna biografija“.

Izložba ilustracija Marije Hese biće otvorena sve do 8. aprila 2018. godine.