Etnografski muzej
Ethnographic Museum in Belgrade

Etnografski muzej: Radionce nematerijalnog kulturnog nasleđa

Četvorodnevnu radionicu organizuje Etnografski muzej u Beogradu

U Etnografskom muzeju u Beogradu održava se četvorodnevna radionica „Izrada planova očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa u Srbiji“ posvećana sagledavanju uloga stručnjaka i zajednica u očuvanju „živog nasleđa“.

Radionicu organizuje Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u saradnji sa Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Jugoistočne Evrope pod pokroviteljstvom Uneska, sa sedištem u Sofiji i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Program radionice realizuje se u okviru Uneskove Globalne strategije izgradnje kapaciteta za nematerijalno kulturno nasleđe i prilagođen je potrebama institucionalnog i stručnog rada u primeni Uneskove Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji. Radionicu sprovode fasilitatorke iz Uneskove Evropske mreže trenera za nematerijalno kulturno nasleđe, dr Velika Stojkova Serafimovska i dr Tamara Nikolić Đerić, a u njoj učestvuju stručnjaci iz ustanova kulture i naučno-istraživačkih institucija iz Srbije koji aktivno učestvuju u očuvanju ovog segmenta nasleđa .

Održavanje radionice deo je aktivnosti Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije na unapređenju radu na očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i uspostavljanju saradnje između relevantnih institucija, lokalnih zajednica i pojedinaca Republici Srbiji.