ChibiCon 2013 – mini Japanizam

1-3. februar, DOB

Od 1. do 3. februara u Domu omladine Beograda, od ranog popodneva pa do kasnih večernjih časova, očekuju vas prodajni sajam Artist Alley, godišnja izložba polaznika Sakurabaninog manga kursa, brojne društvene i kartične igre, ekskluzivna predavanja, turniri u video igrama, AMV 8, anime kviz, manga radionica, modna dešavanja i tri nove projekcije.

U japanskom slengu, „ćibi” znači „malecak”, i upravo to je ideja koja stoji iza ChibiCon 2013 mini-konvencije: da u samo tri dana bude predstavljen presek najpopularnijih sadržaja sa Japanizma (sa izuzetkom cosplay takmičenja – tu je ipak reč o ambicioznom i glamuroznom događaju koji treba čuvati za najposebnije prilike, kaže organizator).

Prodajna izložba Artist Alley i redovna godišnja izložba polaznika Sakurabaninog manga kursa, kao deo pratećeg programa ChibiCon 2013 , biće otvorene sva tri dana i to od 14-22h.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB, a cena dnevne ulaznice je 100 din.

Glavni program:

1. dan

Od 14h Društvene i kartične igre

Program ChibiCon-a otvaraju društvene i kartične igre, što je sjajno zagrevanje za predstojeća tri dana dobre zabave. Najpre vas očekuju kvalifikacije za finalne borbe u najpopularnijoj društvenoj igri današnjice „Naseljenici ostrva Katan”. Kvalifikacione borbe trajaće čitav petak i subotu,a u nedelju predstoje polufinalne borbe i veliko finale.

16h Predavanje: „Vocaloid – pop-zvezde koje ne postoje” – Mihajlo Nikitović

Danas retko možemo da naiđemo na osobu koja je zainteresovana za japansku pop-kulturu, a da nije čula za Vocaloid, ili bar neku od njihovih mnogobrojnih pesama. Raspevani virtuelni idoli osvajaju srca ljubitelja muzike širom sveta svojim jedinstvenim načinom „pevanja”, i iz dana u dan su sve bolji u tome. Ali koja je tajna uspeha Vocaloida? Kako su za tako kratko vreme postigli toliku popularnost? Posetite predavanje o Vocaloidu na ovogodišnjem ChibiCon-u, i saznajte više o njima.

18h Best of „AMV 8″

AMV – anime music video – predstavlja specifičnu formu kreativnog izražavanja fanova, koji montiraju inserte iz anime ostvarenja uz muziku ili nekakvu drugu podlogu. „AMV 8″ predstavlja lični poduhvat Nenada Grujića, poznatijeg kao Scarfinger. Specifičan je po tome što je celokupna podloga na koju je anime materijal montiran „made in Serbia” – od rok muzike i narodnjaka, pa do čuvenih citata iz domaćih filmova i pesama Branka Kockice. Već nekoliko godina „AMV 8″ spada u najpopularnije sadržaje Japanizma, a specijalno za ChibiCon, Scarfinger je napravio kolaž najuspelijih momenata svog urnebesnog projekta.
Ovaj program nije primeren za mlađe od 16 godina.

20h Projekcija: „Brave Story”

Animirani film, 115 minuta
Produkcija: Gonzo, 2006.
Režija: Koići Ćigira, prema romanu Mijukija Mijabea
Ovaj program je primeren za sve uzraste.

2. dan

Od 11h Društvene i kartične igre

Dan otvara veliki turnir u najpopularnijoj kartičnoj igri na svetu „Yu Gi Oh!”.Deca iz čitave Srbije pohrliće još jednom u Dom omladine da se bore za prestižni Trofej Beograda i vredne nagrade.

Sledi i Međunarodni turnir u igri „Magic the Gathering”, koja okuplja tinejdžere i studente širom planete. Pobednik Grand Prix Trials-a dobija pozivnicu za veliki Evropski turnir koji će se ove godine održati u Veroni.

Najmlađi posetioci moći će se oprobati na takmičenju „beybladera” koji će vrteti svoje čigre do konačne pobede na pozornici Velike sale Doma omladine. „Beyblade” je već postao globalni fenomen i svakako najdinamičnija igračka današnjice, te očekujemo veliku posetu naših najmlađih sugrađana.

Nastavljaju se i kvalifikacije za finalne borbe u najpopularnijoj društvenoj igru današnjice „Naseljenici ostrva Katan”. Kvalifikacione borbe trajaće čitav petak i subotu, a u nedelju nas očekuju polufinalne borbe i veliko finale.

16h Manga radionica

Manga kurs spada u najveće atrakcije Sakurabaninog svakodnevnog rada, a manga radionica je odlična prilika da se upoznate s time šta naš kurs može da ponudi. Predavači Mina Petrović i Vladimir Prodanović-Musaši predstaviće vam osnove manga crtanja, a s obzirom na prirodu ChibiCon-a, poseban naglasak će se staviti na takozvane chibi likove – vedre i ljupke karikature koje najčešće predstavljaju „umanjene” verzije klasičnih manga junaka.

18h Harajuku Makeover

Kao koncept, „makeover” podrazumeva transformaciju žene prosečnog izgleda u divu sa naslovnih strana, a uz pomoć tima profesionalaca koji će se postarati da vam njen konačni stajling oduzme dah. Imajući u vidu popularnost najrazličitijih „makeover” emisija u poslednje vreme, odlučili smo da i sami krenemo tim koracima, onoliko koliko je u našoj moći, i posetiocima ponudimo radionicu ove vrste – prigodno nazvanu Harađuku, po čuvenoj tokijskoj modnoj četvrti. Uz pomoć ekipe (dizajnerka Mina Petrović, šminkerka Ljubica Mirković, Isidora Vlasak kao ispomoć za frizuru i Hristina Vlajković kao voditeljka radionice), jedna odabrana mlada dama će na vaše oči poprimiti izgled inspirisan uličnom modom Japana – a da je pri tom takvu transformaciju jednostavno izvesti i u sopstvenoj režiji, u vašem kupatilu. Fotografkinja Ivana Aleksić iz Foto studija RED će ovekovečiti njen preobražaj.

20h Projekcija: „From up on Poppy Hill”

Animirani film, 95 minuta
Produkcija: Studio Ghibli, 2011.
Režija: Goro Mijazaki, prema mangi Ćizuru Takahaši
Ovaj program je primeren za sve uzraste.


3. dan

Od 11h Turnir u kartičnim igrama

Dan počinje promotivnim turnirima u „Yu Gi Oh!” i „Magic the Gathering” kartičnim igrama.

Premijerno u Srbiji održaće se Sneak Peek Turnir u „Yu Gi Oh!”-u koji će promovisati najnovije Konamijevo izdanje „Cosmo Blazer”, a takođe će se održati i promo buster draft najnovije „MtG” edicije „Gatecrash”.

Za 18h predviđene su polufinalne i finalne borbe u društvenoj igri „Naseljenici ostrva Katan”

15h Game Room

Odmah posle ručka, svoja vrata će otvoriti i Game Room. Očekuju vas turniri u atraktivnim video igrama, kao što su „Tekken Tag 2″, „Street Fighter” i „Dragon Ball” ili „Bleach”- po izboru publike. Posetiocima će od opreme na raspolaganju biti PlayStation 3.

18h Anime kviz

Svi koji su zainterosovani da učestvuju u Anime kvizu mogu da se prijave 30 min pre početka. Potrebne su tri ekipe po dva igrača.

20h Projekcija: „Detroit Metal City”

Animirana serija, 12 epizoda od po 15 minuta
Produkcija: Studio 4°C, 2007.
Režija: Hiroši Nagahama, prema mangi Kiminorija Vagasugija
Ovaj program nije primeren za mlađe od 18 godina.