fbpx

Frankofonija 2016

Mesec mart tradicionalno u čitavom svetu je u znaku frankofonije. U Srbiji se proslavlja, u svojstvu posmatrača od 2006. godine. Ova organizacija okuplja 80 država i vlada u kojima živi blizu milijardu ljudi, koje se zalazu za odbranu kulture i jezičke raznolikosti kao i ljudskih i socijalnih prava.

Na konferenciji za novinare održanoj u Narodnoj biblioteci Srbije najavljeno je da je ovogodišnji program Frankofonije u znaku pesme, filma, koncerata, izložbi i debata, kao i tradicionalnih zabavnih takmičenja posvećenih francuskom jeziku. Programi se održavaju u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kladovu, Novom Pazaru, Kraljevu, Kragujevcu…

Kristin Moro, ambasadorka Francuske, istakla je da govori ne samo u ime Francuske već svih frankofonih zemalja. Takođe da u Srbiji za ovu manifestaciju postoji podrška brojnih institucija, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstva Kulture i informisanja, Univerziteta, Narodne biblioteke Srbije, Matice Srpske, Bitefa, Kinoteke, Privredne komore i mnogih drugih. Veliko je angažovanje i učenika i profesora koji se bave francuskim jezikom. A ukazala je i da je Frankofonija bitna kada je kulturna raznolikost u pitanju, “to je adut ne samo za razumevanje već i za profesionalnu karijeru”.

Žan-Batist Kizen, direktor Francuskog instituta, smatra da je frankofonija tu da predstavi svu vitalnost debata. Takođe, ove manifestacije su plod ne samo ustanova kulture u Srbiji već i plod saradnje sa frankofonim ambasadama u Srbiji. U okviru njenog programa najavljuje 13. takmičenje za frankofonu pesmu, koje okuplja mlade ljubitelje dobre pesme na francuskom jeziku. Zatim koncert slem muzičara D-Track iz Kvebeka, koji će predstaviti svoju poeziju i muziku. Tu je i gastronomsko francusko veče koje će se održati u čak 13. restorana u Beogradu i Novom Sadu. Koncert grupe Carrousel iz Švajcarske, izložbu “Francuska epizoda Save Šumanovića”. Festival frankofonog filma, ove godine će prikazati ostvarenja iz Srbije, Alžira, Demokratske Republike Kongo, Rumunije, Tunisa, kao i Francuske. Najavljena su i brojna predavanja u Narodnoj biblioteci Srbije, kao i Debata i izlozbu na temu slobode izražavanja.

Žan-Danijel Ruh, ambasador Švajcarske, je istakao da je najvažnija tema ove frankofonije sloboda izražavanja, i zbog toga su pozvali oca novinarskog crteža, tj. karikature, Tjeri Bariga.

Gospodin Barig je istakao da je zanat novinskog crtača u poslednjih trinaest meseci poprimio ogromne razmere posle događaja u Šarl Ebdou. Takođe da su ti događaji povod za ogromnu odgovrnost svih nas. Za kraj najavio je debatu i izložbu, koja se odnosi na slobodu izražavanja, gde ukazuje da “kultura budi nadu i biva sredstvo gde se mi zajednički nalazimo u ovom poljuljanom svetu”.

Za potpunije informacije o svim manifestacijama Frankofonije pogledajte sajt Francuskog institute, koji će tokom meseca biti dopunjavan u skladu sa najavljenim programom.