NOVA festival vizual e1441286084802

Izbor italijanskih stripova inspirisanih muzikom

Prve večeri Nova Festivala, u četvrtak, 8. oktobra od 20 časova u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu biće otvorena izložba „Dvadeset lakih komada – izbor italijanskih stripova inspirisanih muzikom“ koju je priredio uvaženi italijanski publicista Andrea Placi, koji će na poziv Saše Rakezića (alias Aleksandar Zograf) i zahvaljujući podršci Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda biti i gost festivala.

„Dvadeset lakih komada” je izbor od 20-ak stipova najpoznatijih italijanskih strip-majstora, koji su u toku svojih plodnih i svetskih karijera inspiraciju tražili i u muzici. Reč je o veoma značajnoj izložbi koja na najbolji mogući način prikazuje istoriju razvijene italijanske strip-scene.

Andrea Placi (Bolonja, 1962), prevodilac, esejista, izdavač, od 1977. aktivan na polju stripa a od 1989. bavi  se i  njihovim prevođenjem i međunarodnom distribucijom. Sarađivao je sa izdavačkom kućom Panini Comics i raznim specijalizovanim časopisima kao što su Fumo di china, Scuola di fumetto, IF i Sette. Odgovorni je urednik edicije Klasici stripa Republike. Od 1997. uređuje sve publikacije mladog, ali već afirmisanog, crtača Lea Ortolanija, čuvenog po seriji “Rat-Man”, koja postoji i u animiranoj veziji, gde se Andrea Placi pojavljuje u skoro svim epizodama kao jedna od glavnih ličnosti.

Izložbu i gostovanje Andree Placija u Srbiji svesrdno je pomogao Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Iste večeri, od 21 sat, na programu je muzičko-vizuelni performans mladog pančevačkog sastava “A.Klang”, Save i Nikole Marinkovića. “A. Klang” je eksperimentalni duo, a Sava jedan od najtalentovanijih pančevačkih muzičara, na matičnoj sceni poznat kao gitarista, producent i kompozitor ambijentalne muzike, sa primesama elektronskih bitova i intervencijama s gitarskim efektima.