fbpx

Izložba Milića od Mačve

Izložba Milića od Mačve, u Kući kralja Petra I biće otvorena u utorak, 19. januara u 19 časova. Izložba na kojoj će biti izloženo 12 slika u tehnici ulja na platnu, tempera na drvetu i četiri akvarela iz privatnih kolekcija, obuhvata radove iz različitih perioda stvaralaštva Milića od Mačve, iz vremena “Mediale” (1957-58.), retko viđenih slika iz šezdesetih godina, sve do slika iz 1999. godine.

Izložbu će će otvoriti Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i Nenad Konstantinović, predsednik Skupštine GO Savski venac.

Izložba će za publiku biti biti otvorena do 2. februara 2016, radnim danima od 12 do 18 i subotom od 10 do 14 časova. Ulaz slobodan.

Organizacija: Udruženje “Umetnost bez granica”, GO Savski venac, Kuća kralja Petra I.

Milić od Mačve
Milić Stanković – Milić od Mačve, rođen je 1934. godine u selu Belotić, u Mačvi, a preminuo u Beogradu 08.12.2000. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1959. godine. Završio je i tri godine Arhitektonskog fakulteta, bio je član ULUS-a od 1960. godine i član Udruženja književnika od 1990. godine. Izlagao je po celoj bivšoj Jugoslaviji i svetskim metropolama od Pariza i Brisela do Moskve. Projektovao je i izveo tri kule – Dvorce umetnosti: „Radovanovu kulu“ (u Mačvi), „Milićevu stiharu na Palisadu“ (na Zlatiboru) i „Kulu na sedam vetrova” (u Beogradu, na Zvezdari). Objavio je nekoliko knjiga, pisao je poeziju, beležio je i poeziju svojih prijatelja, družio se sa najviđenijim ljudima Srbije i sveta i stvorio značajan umetnički opus u slikarstvu, poeziji i graditeljstvu. Kao član “Mediale” družio se sa Oljom Ivanjicki, Leonidom Šejkom, Mirom Glavurtićem, Milovanom Vidakom, Sinišom Vukovićem, Urošem Toškovićem i drugima.