Igra Izlozba rollup PREVIEW

ArtLink festival – Edukativna radionica „Kako se sluša džez!?“

ArtLink festival koji je na Svetski dan muzike obeležio početak letnje festivalske sezone nastupom Zagrebačkog kvarteta sa solistima Jovankom Višekruna Janković i Milanom Miloševićem na Beogradskoj tvrđavi, u saradnji sa Udruženjem muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije – reprezentativno udruženje u kulturi, organizuje edukativnu muzičku radionicu „Kako se sluša džez!?” 9. jula u 18 časova u Muzičkom paviljonu na Beogradskoj tvrđavi.

Pored džez radionice, za najmladje od 6 do 9 godina biće promovisana i igra „Igraj za prirodu” koju je ArtLink u okviru regionalnog edukativnog programa za decu – Geo čuvari – Igraj za prirodu, organizuje u saradnji sa kompanijom Mitsubiši i sprovodi u pet gradova u regionu u u saradnji sa Ambasadama Japana. Najuspešniji takmičari će na poklon dobiti igru.

Promocija novog regionalnog edukativnog programa za decu – Geo čuvari – Igraj za prirodu, koji ArtLink, umetnička asocijacija u saradnji sa kompanijom Mitsubiši sprovodi u pet gradova u regionu u u saradnji sa Ambasadama Japana

Program radionice namenjen je široj publici, mladim umetnicma, učenicima muzičkih škola, studenteima, i drugim zainteresovanima, sa ciljem upoznavanja mladih, svestranih i obrazovanih ljudi sa džez muzikom. 

Kao dodatni cilj ova radionica želi da probudi, prvenstveno kod novih mladih generacijija, želju za istraživanjem i stvaralaštvom u oblasti džez muzike i stvaranje nove, edukovane i obaveštene publike.

Tajne džeza će vam razotkriti naš poznati džez umetnik – Dr Ivan Ilić – istaknuti umetnik, dirigent, kompozitor, aranžer, Docent na fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu – Katerda za džez i popularnu muziku, dugogodišnji dirigent Big Benda RTS-a, koji je svoje znanje o džez muzici stekao na Berkli Koledžu za muziku u Americi.

Program će predstavljati i džez ansambl koga čine studenti Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji će kroz živo izvođenje džez numera i primera omogućiti prisutnoj publici da upozna džez u stvarnom vremenu, neposrednom okruženju i kreativnom kontaktu sa muzičarima, učestvujući u samom stvaranju muzike.

Predavač će prisutnu publiku upoznati sa: Pojmom i osnovnim karakteristikama džez muzike; specifičnom ritmikom, konstantnom ritmičkom pulsu/svingu; muzičkim instrumentima koji čine ritam sekciju i druge grupe instrumenata; improvizacijom, izvorom materijala i okvirom za improvizaciju, slobodom izvođenja i komunikacijom kao osnovnom karakteristikom džeza; osnovnim funkcijama i ulogama muzičara u džez bendu.

Program edukativne radionice traje oko 75 minuta.

ArtLink festival u naredna dva vikenda na Beogradskoj tvrđavi predstaviće koncert Beogradskog gudačkog kvarteta sa solistom – sopranom Sofijom Petrović 16. jula u 20 časova, a 23. jula biće pravi muzički maraton sa kamernim orkestrom Kamerata Balkanika, dirigentom Srboljubom Dinićem i solistima iz regiona. 

Programi se nastavljaju na Felix Romiliani 31. jula i u prvoj nedelji avgusta, kada će 5. i 6. avgusta biti organizovan Jazz vikend na Dorćol Placu.