prvi dan mog zivota 01
Prvi dan mog života, foto: fest.rs

51. FEST: Đenoveze novi film snimao prema svom istoimenom romanu „Prvi dan mog života“

Italijanski film „Prvi dan mog života“, reditelj Paolo Đenoveze najavio je još prošle godine, kada je bio gost FEST-a,  i kada je na tadašnjem festivalskom programu bio njegov prethodni, romantični film „Superheroji“. Autor i ovaj put prodire u ljudsku psihu, s tim što je novi film ekranizacija njegovog istoimenog romana, i govori o očaju, menjanju perspektive i drugoj šansi u životu. „Prvi dan mog života“, možete da pogledate 2. i 3. marta u MTS dvorani i 4. marta u Cineplexx Ušću.

U intervjuu za LookerWeekly.com italijanski reditelj Paolo Đenoveze, povodom svog gostovanja na 50. FEST-u, rekao je da se u Beogradu oseća uvek kao kod kuće, jer je publika topla i voli italijansku kinematografiju. Tom prilikom, pauzirao je montažu filma „Prvi dan mog života“, kako bi bio festovski gost, i ujedno je najavio ovaj naslov, koji trenutno gledamo na ovogodišnjem izdanju FEST-a. 

Reditelj Paolo Đenoveze u razgovoru s novinarkom Draganom Daničić na 50. FEST-u

U pitanju je komedija u kojoj misteriozni bezimeni muškarac  – „Čovek“, kojeg glumi brilijantni, višestruko nagrađivani glumac Toni Servillo, okuplja četvoro potencijalnih samoubica i prikazuju im kakav ih život čeka u budućnosti, ukoliko odustanu od svoje namere da ga okončaju.

Suicidalni četverac, na ivici života i smrti, čine: depresivan ali izuzetno uspešan i bogat motivacioni govornik (Valerio Mastandrea) , ogorčena i nepokretna bivša šampionka u gimnastici (Sara Serraiocco), žena policajac koja tuguje za preminulom ćerkom (Margherita Buy), i nesrećan dečak koga zanemaruju i eksploatišu roditelji (Gabriele Cristini).

„Čovek“ ih dovodi u smeštaj, koji bismo mogli nazvati hotelom izgubljenih duša, i za nedelju dana menja njihov način razmišljanja. Koje on, zašto to radi i koliko njih će biti spaseno od sebe samih pitanje je koje se odmotava tokom dva sata trajanja filma.

„Prvi dan mog života“ snimljen je u Rimu, za razliku od Đenovezove verzije iste priče u knjizi, u kojoj se radnja dešava u Njujorku.

Ko će od četvoro nesrećnih osoba sagledati život i svoju situacije iz druge perspektive, izaći iz svog očaja, i konačno zakoračiti u prvi dan svog života, saznajte na 51. FEST-u.