fbpx
LookerWeekly.com magazin

Praznični napitak radosti: Napravite češko “Svařené víno”

Gastro putovanje do Praga uz kuvano vino

Verovatno da nećemo imati prilike da do kraja godine gledamo na Starom gradskom trgu novogodišnju jelku kako svojim lampionima “trepće” prema brojnim posetiocima ili da okusimo divne kolače sa predivne božićne pijace u Pragu, ali zato možemo da prenesemo malo praškog duha u naše domove. Napravimo češko svařené víno!

Kuvano vino se najviše konzumira zimi, jer ono najbolje ugreje hladne ruke i obraze i počasti nas sjajnim raspoloženjem. Svaka zemlja ima svoj način pripreme kuvanog vina a mi smo se ovog puta odlučili za češko svařené víno, jer nije komplikovano za pripremu a vrlo je ukusno! 

Najpre je potrebno da u bolje snabdevenom marketu nabavimo sledeće sastojke: jednu flašu voćnog vina od 750 ml, 120 gr. šećera, 1 pomorandža, 1 mandarina, 2 štapića cimeta (zdrava hrana), 4 karanfilića (zdrava hrana) i zvezdani anis. Kada smo sve navedene sastojke dopremili toplom domu, potrebno je da odvojimo jednu veću šolju vode od 200 ml, stavimo na ringlu i čekamo da proključa. Nakon toga dodamo šećer, koru od pomorandže i koru od mandarine i smanjimo toplotu i ostavimo tako nekih pet minuta da se kuva. Odmah potom je potrebno da u sirup dodamo karanfiliće, cimet i zvezdani anis i ostaviti na tihoj vatri još nekih desetak minuta. Onda u taj divni i mirisni sirup sipamo bocu voćnog vina i sačaekamo da prokuva (znaćemo kada se pojave mehurići). Uzmite cediljku i procedite i sipajte u čaše ili šolje, kako želite. Poslužite sebi i svojim najmilijima, uzmite neki dobar film i samo gledajte kako ukusno češko vince ubrzo nestaje iz šolja.

Foto: pixabay.com

Dragana Beleuca

Dragana Beleuca rođena je 1983. godine u Beogradu. Novinarstvo i pozorišnu produkciju diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti. Ljubitelj je pisane reči, voli da čita kratke priče, fantastiku i horor. Radila je kao novinar-saradnik u ženskom magazinu Cosmopolitan.

Dragana se bavi pisanjem o očekivanjima današnje omladine, žestokim ljubavnim odnosima, seksu, putovanjima. Živi i radi (piše) u Beogradu.

Imate komentar?

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.