Svetlana Mitić Otvaranje izložbe Nedeljko Gvozdenović Foto Kuća legata

Otvorena izložba „Legat Nedeljka Gvozdenovića – Poklon gradu Beogradu“

U Galeriji Kuće legata sinoć je svečano otvorena izložba „Legat Nedeljka Gvozdenovića – Poklon gradu Beogradu“, povodom 120 godina od rođenja ovog velikog umetnika, dobrotvora i darodavca. Posle više od 40 godina, ljubitelji umetnosti imaju priliku da vide čak 79 dela ovog srpskog intimiste.

Izložbu je otvorio prof. Fadilj Emirović, član Gradskog veća zadužen za kulturu, koji je u ime grada Beograda izrazio zahvalnost Nedeljku Gvozdenoviću za sve što je učinio kao profesor, akademik, doktor i umetnik.

– Grad Beograd je i jednu ulicu nazvao imenom Nedeljka Gvozdenovića. Međutim, ono što mi je posebno žao je da legat Nedeljka Gvozdenovića nije u uslovima u kojima treba da bude – izjavio je Emirović. – Pre 40 godina ovaj legat je Gvozdenović poklonio Beogradu, tri godine je bio u prostoru, a posle rekonstrukcije ulice Kneza Mihaila legat je zatvoren i do današnjeg dana su izlagani samo njegovi delovi – rekao je on i naglasio da će se grad Beograd potruditi da u narednom periodu obezbedi adekvatan prostor za legat ovog velikog umetnika.

Direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud istakao je da upravo Nedeljko Gvozdenović bio jedan od inicijatora projekta Galerije Kuće legata.

– Nedeljko Gvozdenović, zajedno sa Ivanom Tabakovićem i Cucom Sokić, zalagao se da se u Beogradu osnuje jedna ustanova koja će se na primeren način starati o legatima koji su ostavljeni gradu Beogradu. Na tragu te ideje osnovana je Kuća legata 2004. godine. Gvozdenović je preminuo u Beogradu 1988, ali njegova dela nastavljaju da žive – rekao je Brusić-Renaud.

Svetlana Mitić, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, pojasnila je umetnički opseg Nedeljka Gvozdenovića, koji, pored svoje morfološke raznovrsnosti, predstavlja i jedan od obimnijih autorskih opusa srpskih umetnika druge polovine dvadesetog veka. Prema tvrdnjama samog Gvozdenovića on sadrži između 1.700 i 1.800 slika.

Poklon-zbirka akademika Gvozdenovića, koju baštini Kuća legata, sadrži 562 umetnička dela: 45 slika u tehnici ulje na platnu i na kartonu i 517 radova na papiru u raznim tehnikama.

Autorka izložbe Nada Simulov Timofejev, istoričarka umetnosti i stručna saradnica Kuće legata, izdvojila je 79 radova za beogradsku publiku, od čega se na postavci nalaze čak 40 ulja na platnu.

Dela Nedeljka Gvozdenovića biće izložena u Galeriji Kuće legata do 24. marta.

foto: Kuća legata