Havijer Serkas

Sedmi Beogradski festival evropske književnosti u organizaciji Arhipelaga

Sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova, panel o kulturi u tranziciji, izložbu crteža i fotografija 12 autora različitih generacija. Glavna književna zvezda 7. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki španski i svetski pisac Havijer Serkas.

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 7. Beogradski festival evropske književnosti od 26. do 29. juna.

Čitaoce na 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska i likovna nedelja. Tokom četiri celovečernja multimedijalna književna programa publika će moći da prati sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o kulturi u tranziciji, izložbu crteža i fotografija 12 autora različitih generacija i poetika Iz neposredne nestvarnosti. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 7. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Glavna književna zvezda 7. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki španski i svetski pisac Havijer Serkas, autor slavnih knjiga Salaminski vojnici, Anatomija jedne pobunei Hohštapler, koje su doživele više svetskih izdanja.

Među piscima koji učestvuju na 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se britanska pesnikinja Fiona Sampson, nemačka književnica turskog porekla Hatidže Akin, poznati britanski prozni pisac Peter Salmon, jedan od najčitanijih makedonskih pisaca Venko Andonovski ili jedna od najčitanijih srpskih autorki Jelena Lengold.

Teoretičarka kulture i medija Milena Dragićević Šešić, umetnik Saša Rakezić i filsmi reditelj Stevan Filipović će na panelu Kultura u tranziciji razgovarati o promenama koje su zahvatile kulturu tokom društvene i ekonomske tranzicije, ali i tokom medijske i tehnološke tranzicije modernog doba.

Izložba crteža i fotografija 12 autora različitih generacija i poetika Iz neposredne nestvarnostiposvećena je prozi „rumunskog Kafke“ Maksa Blehera koji poslednjih godina, posle decenija gotovo potpunog zaborava, doživljava, svetsku slavu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Marka Jobsta, Marije Ćalić, Mirona Mutaovića, Hane Rajković, Magdalene Miočinović Andrić, Natalije Mijatović, Davida Pužadoa, Milice Lapčević, Ileane Kac, Tijane Fišić i Dunje Ožegović.

U okviru programa Književnost na filmubiće prikazan španski film MladaPaula Ortisa, nastao po drami Federika Garsije Lorke Krvava svadba, nemački film Buketa Alakusa Jednog Hansa sa toplim sosom, po istoimenom romanu Hatidže Akin, francuski film Dominika Kabrere Isceliti žive, po istoimenom romanu Majlis de Kerangal, kao i italijanski film Enrika Paua Anđeo milosti koji je nastao po istoimenom romanu Mikele Murđije.

Na 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Rej Robertson, Barbi Marković, Tomas Majneke, Branko Čegeci Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni programi u Beogradu u ovoj deceniji.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

 

Program 2018. 

Utorak 26. jun

19 h: Otvaranje Festivala i otvaranje Izložbe crteža i fotografija 12 autora: Iz neposredne nestvarnosti(po motivima romana Maksa Blehera Zbivanja u neposrednoj nestvarnosti)

20 h: Na sceni: Havijer Serkas (Španija)

21 h: Književnost na filmu: Paula Ortis Mlada(po drami Federika Garsije Lorke Krvava svadba)

 

Sreda 27. jun

19 h: Panel: Kultura u tranziciji

Milena Dragićević Šešić, Saša Rakezić, Stevan Filipović; moderator: Marija Nenezić

20 h: Na sceni: Hatidže Akin (Turska/Nemačka)

21 h: Književnost na filmu: Buket Alakus Jednog Hansa sa toplim sosom(poistoimenom romanu Hatidže Akin)

 

Četvrtak 28. jun

19 h: Na sceni: Venko Andonovski (Makedonija)

20 h: Na sceni: Peter Salmon (Velika Britanija)

21 h: Književnost na filmu: Dominik Kabrera Isceliti žive (po istoimenom romanu Majlis de Kerangal)

 

Petak 29. jun

19 h: Na sceni: Fiona Simpson (Makedonija)

20 h: Na sceni: Jelena Lengold

21 h: Književnost na filmu: Enriko Pau Anđeo milosti (po istoimenom romanu Mikele Murđije)

 

Najbolje od svega. Najbolje za sve.