Screen shot 2013 06 14 at 10.03.52

Poklanjam ti svoju Tajnu

Projekat “Poklanjam ti svoju Tajnu” otvoren je sinoć, 13. juna, recitalom i predstavljenjem knjige, u Narodnoj biblioteci Srbije. Održan je i okrugli sto, a nešto kasnije te večeri otvorena je izložba i održani su koncerti u Mikser Housu.

Promocijom knjige poezije “Poklanjam ti svoju tajnu”, koja za cilj ima da na kreativan način poeziju približi savremenom čoveku, projekat Udruženja “Hajde Obraduj Dan” je otvoren. U knijizi su objavljeni stihovi neafirmisanih i afirmisanih autora, a takođe poezija je predstavljena kao društvena igra, stvarana u grupi ili paru, nastala iz druženja i prožimanja, i zajednčki provedenog vremena. Knjiga će biti distibuirana u svim većim knjižarama, a sredstva od prodaje koristiće se za održanje projekta.

Recital su izveli glumci Ivan Bekjarev, Katarina Žutić, DJurdja Pavlović, Milan Pajić, Vladimir Tešević, Tatjana Milanov, gitarista Konstantin Acevski, violinistkinja Mina DJuričin, pijanista Ivan Bašić, slikarka Rajna Krulj.

Knjiga omogućava sagledavanje poezije na nov način, prezentujući koncept poezije kao društvene igre, a takođe je osmišljena kao živa, interaktivna knjiga, tako da će nakon promocije svi zainteresovani stvaraoci biti pozvani da na sajt projekta www.poklanjamtisvojutajnu.rs šalju svoju poeziju, predloge za ilustracije i muzičke podloge, koje će biti objavljene sledeće godine, u drugoj knjizi.

Nakon toga, održan je Okrugli sto u kome su ucestvovali sociolog kulture Dr. Ratko Božović, psiholog Dr Tijana Mandić, pedagog Tanja Radović.

U prostorijama Mikser housa otvorena je izložba radova neafirmisanih autora, a takođe je održan koncert bendova Zemlja gruva, NJuškači jabuka, Tri mačke. Ab Re, Plišani mališan.

Projekat, koji će trajati naredne dve godine, organizuje Udruženje “Hajde Obraduj Dan”, uz podršku Ministarstva kulture Srbije biti organizovane razne aktivnosti koje za cilj imaju da pokrenu kreativnost i razviju svest o značaju kulturno umetničkog delovanja.

Tokom projekta, planirano je stvaranje aktivne drustvene kulturno-umetničke mreže širom Srbije, koja podrazumeva formiranje klubova u svim društvenim zajednicama od mesnih zajednica do gradova, sa idejom okupljanja umetnika raznih profila, amatera, dece, mladih i pripadnika marginalnih i osetljivih grupa.