Korica Fluidni kontekst

Knjiga Maje Stanković u Studiju 26

Fakultet za medije i komunikacije i Dom kulture Studentski grad organizuju razgovor o knjizi FLUIDNI KONTEKST: KONTEKSTUALNE PRAKSE U SAVREMENOJ UMETNOSTI, autorke Maje Stanković, u utorak, 26. januara u 19h – Studio 26.

Učestvuju:

  • Jovan Čekić, filozof
  • Slobodan Mijušković, istoričar umetnosti
  • Maja Stanković, autorka knjige

Razgovor vodi: Maida Gruden, urednica likovnog programa DKSG

Šta se to promenilo i na koji način je kontekst, iz jedne krajnje marginalizovane pozicije – u modernističkom tumačenju čak eksplicitno odbačen – na kraju veka postao jedan od ključnih elemenata u savremenoj umetnosti?

Maja Stanković
Diplomirala je 2001. godine na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na predmetu Istorija moderne umetnosti. Magistrirala 2008. godine na istom fakultetu. Na Katedri za modernu umetnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2013. godine je odbranila doktorsku tezu “Kontekst u savremenoj srpskoj umetnosti na kraju XX i početku XXI veka”.Piše i objavljuje tekstove iz oblasti savremene umetnosti. Jedna je od pokretača elektronskog časopisa za savremenu umetnost www.dipassage.org koji postoji od 2002. godine. Od 2008. godine članica je međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA. Urednica je elektronskog časopisa Propeler. Predaje na Fakultetu za medije i komunikacije na departmanu Digitalne umetnosti.