Marko Ladjusic Svemirski Brodovi Galerija Monolog 2
Marko Lađušić, Svemirski Brodovi Galerija Monolog

„Svemirski brodovi“ u galeriji Monolog

Galerija savremene umetnosti Monolog ima novu adresu, a otvaranje prostora u Kralja Petra 26 biće obeleženo premijerom izložbe Marka Lađušića pod nazivom „Svemirski brodovi“ 23. novembra od 19 časova.

Za one koji žele da se upuste na kosmičko putovanje, Galerija Monolog predstavlja svoj novi prostor na adresi Kralja Petra 26.

Prva destinacija će biti izložba “Svemirski brodovi”, koja sadrži najnovija dela umetnika Marka Lađušića. Očekujte konstelaciju poznatih lica sa domaće scene u okruženju umetnosti koja istražuje nepoznate vortekse tame.

U najnovijoj postavci „Svemirski brodovi“ u galeriji Monolog, Lađušićeva dela su oslikana najdubljom crnom bojom ikada proizvedenom na planeti, prikazujući jedinstvenu tehniku akrila koja apsorbuje svaki trag svetla – baš kao u svemiru oko nas. Njegova najnovija serija, sa potpuno ne-reflektirajućim površinama, označava pionirski presek umetnosti i tehnologije.

 „Svemirski brodovi“ su omaž njegovim dečačkim snovima i maštanjima, koja je, podstaknut kustosom Denisom Leom Hegićem, odlučio da prenese na platno. Sa decenijskom karijerom iza sebe, Marko ističe da ga dugo nije nešto na ovaj način dotaklo, ali i uplašilo, kao projekat za galeriju Monolog.

„Ovo su moji počeci, moja intimna razmišljanja koja nisam do sada iznosio. Znači mi što je ceo tim galerije prepoznao vrednost jedne dečije fantazije i omogućio mi da je ispunim na ovaj način“, rekao je Lađušić.

Pridružite se umetniku i brojnim prijateljima galerije Monolog iz sveta muzike, filma i sporta na svečanom otvaranju 23. novembra od 19 časova, u novoj kući savremene umetnosti na adresi Kralja Petra 26. Ulaz je besplatan.

Marko Lađušić je slikar, vajar i umetnik multimedijalnih performansa. Radi kao redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde živi, a takođe predaje i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Marko crpi inspiraciju iz svakodnevnog života i detinjstva, težeći da predstavi željenu imaginarnu stvarnost.

Sa prepoznatljivim umetničkim stilom, konstruiše karakteristične sisteme koji su lišeni realistične gravitacije, prepoznatljivog motiva i tačnih proporcija.

Njegove trodimenzionalne slike, ili “strukture”, konstantno se igraju sa percepcijom i razumevanjem, pozivajući posmatrača da učestvuje u izgradnji i otkrivanju mnogobrojnih slojeva boje i značenja.