Snežana Nikolic Piknik

Emigrantske razglednice

 

Izložba fotografija „Emigrantske razglednice“ predstavlja momente i prizore iz Praga, viđene očima emigrantkinje iz Srbije koja se, poput mnogih iz bivše Jugoslavije, početkom devedesetih, odselila u Češku. Ovo je lična priča autorke, ispričana u tridesetak snimaka, nastalih 2004. godine. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 9. februara u 18h u u Domu kulture Vlada Divljan (Mitropolita Petra 8, Beograd).

Početkom devedesetih godina, Prag postaje ekonomski atraktivan emigrantima iz mnogih zemalja. Osim Vijetnamaca, Ukrajinaca, Rusa, Slovaka i Amerikanaca, u njega se neprekidno slivaju mladi ljudi iz Hrvatske, Srbije i Bosne. Svi u potrazi za boljim životom. Sami „Jugoslavci“ (kako Česi nazivaju ljude sa teritorije bivše Jugoslavije) se različito snalaze i osećaju u novoj sredini.

Autorka fotografija Snežana Nikolić provela je 16 godina u emigraciji u Pragu. Izložene su prve fotografije života u novoj zemlji.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ambasada Republike Češke u Beogradu i traje od 9. do 16. februara.

Snežana Nikolić je rođena u Beogradu. Devedesetih godina radi kao novinar i reporter u nekoliko beogradskih medija (Borba, Naša Borba, Radio B92). Od 1999. godine živi u Pragu, u Češkoj, gde i počinje da se bavi fotografijom. Predmet njenog istraživanja je bila njena nova zemlja – tako su nastajale „Emigrantske razglednice“, kolaž od slika na koje je tokom 2004.  godine nailazila, a od kojih se vremenom formirala priča o jednoj godini u emigraciji.

Poslednjih godinu i po dana Snežana Nikolić živi u Srbiji gde radi na nekoliko foto projekata. Ovo je njena prva samostalna izložba, a ideja je, da posle Beograda, i Pražani vide „Emigrantske razglednice“.