Izložba Mileta Grozdanića u galeriji Haos

Galerija Haos predstavlja samo jedan segment iz ogromnog opusa jednog od naših najvrsnijih grafičara i dizajnera knjige – Mileta Grozdanića. To je stvaralac koji posebno ceni crtež i smatra ga suštinom celokupnog bavljenja vizuelnim umetnostima.

Radovi koji će biti predstavljeni na izložbi su iz nekoliko ciklusa: Zapis o povratku, Tri poruke o nepoznatom, Portreti iz starih civilizacija, Posveta simbolu itd. Reč je o crtežu na platnu, crtežu u bareljefu na terakoti, crtežu u grafici, sasvim retko crtežu na papiru. Mile Grozdanić voli da se bavi tzv. mixed medijima. Kašira podlogu, pravi objekte, uvodi pleksiglas kroz koji se posmatra crtež iz raznih uglova, sve izvodi do perfekcije i potpuno je osoben u svom postupku i načinu rada.

Mile Grozdanić je dobitnik brojnih nagrada za grafički dizajn. Njegova publikacija Put do knjige spada u kapitalna dela, najznačajnija u istoriji umetničke obrade i realizacije knjige. Ovo delo se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Sankt Peterburga, Gutembergovom muzeju u Majncu, Vašingtonskoj biblioteci i najznačajnijim bibliotekama u zemljama iz okruženja.

Izložbu će otvoriti u utorak, 10. juna u 20 sati gospodin Branko Kukić, koji za ovog umetnika kaže: Značaj umetničkog rada Mila Grozdanića obeležen je njegovim važnim doprinosom srpskoj grafici i posebno umetničkoj opremi knjige. U grafički rad uneo je brojne inovacije, ali se uvek rukovodio da u svojim grafikama sačuva duhovnu stranu umetnosti. U dizajnu knjige je pratio i primenio najvažnija iskustva najvećih majstora iz ove oblasti, ali sačuvavši svoju osobenost, specifičnost izraza koji njegov rad čini prepoznatljivim. Dakle, on je jedan od retkih umetnika koji je uspostavio svoj stvaralački puls. U čemu se ogleda njegov puls? U nečemu što je u savremenoj umetnosti gotovo izgubljeno, a to je osećaj i potreba za celinom, onako kako je to bilo, recimo, prisutno u renesansnom slikarstvu. Naime, savremena umetnost je podelila svet na konkretni i apstraktni, izgubivši iz vida da ta podela ruši zaokruženost, punoću i meru sveta, zaboravljajući veliki ideal umetnosti – jedinstvo mikrokosmosa i makrokosmosa. Ta potreba za celovitošću jedna je od najdragocenijih ideja Mila Grozdanića.

Tekst za katalog je sačinio ugledni istoričar umetnosti Sreta Bošnjak. Izložba će biti otvorena do 05. jula.