Tvrđava Izložba

Izložba crteža Dragana Cvetkovića Cveleta

 Izložba crteža Dragana Cvetkovića Cveleta biće otvorena danas, 5. marta u 18h u Galeriji Beogradske tvrđave u Unutrašnjoj Stambol kapiji.

Posle prošlogodišnje izložbe u galeriji ULUS Dragan Cvetković Cvele se ponovo predstavlja beogradskoj publici, samostalnom izložbom na kojoj će biti izloženi crteži koji verno dočaravaju autorov stav o umetnosti. Cvetković je drugi od 12 umetnika, izabranih na konkursu JP “Beogradska tvrđava”, koji će svoje crteže predstaviti tokom 2014. godine u Galeriji u Unutrašnjoj Stambol kapiji.

Izložba će moći da se pogleda do 25. marta 2014. godine, svakog dana (i vikendom) od 10 do 17h.

“Stožer umetnikove poetike je čovečija glava od koje je zadržan samo obris. Kroz nju Cvetković komunicira sa vremenom u kome živi, postavljajući pitanja o istinskim, egzistencijalnim suštinama… Moralna zapitanost stvaraoca, iskazana je u sadržajnoj potki dela gde drevne civilizacije vode dijalog sa vremenom u kome živimo. U toj oivičenoj glavi uzburkanih poteza može se iščitati simbolika totema, uzvišenost Vinčanske skulpture, dostojanstvo rimskih portreta, egzaltirana osećajnost El Greka…. Takođe, neophodno je naglasiti da su oči, usta i nos na crtežima prikazani u vidu simbola…” (Olivera Vukotić, istoričar umetnosti)