Januar u KCB-u

Januarske izložbe u galerijama Kulturnog centra Beograda biće svečano otvorene večeras, od 19h – do 20:30h, i trajaće do 3. februara.

Galerija Artget

12. januar 2018 – 3. februar 2018.
HRVATSKA FOTOGRAFIJA U ZBIRCI MUZEJA GRADA RIJEKE
Kustos izložbe: Ervin Dubrović, istoričar umetnosti, direktor Muzeja grada Rijeke

O izložbi:
Muzej grada Rijeke dvadeset godina sistematski prikuplja autorske fotografije modernih i savremenih fotografa, prvo su to bili riječki, a onda je selekcija temeljno proširena na hrvatske fotografe i obuhvata 80 godina istorije hrvatske fotografije. Selekcija u ovoj zbirci se rukovodila ne predstavljanjem spektakularnih manifestacija života zabeleženih fotografijom već je prednost data prevashodno autorskoj kreativnosti i izložbenoj fotografiji. Od prvih crno-belih fotografskih primeraka koji sežu u 1930-e, preko prvih fotografija u boji iz sedamdesetih godina i digitalnih s kraja devedesetih, do najsavremenijeg trenutka, ova selekcija sa 40-ak izabarnih hrvatskih fotografa može pružiti dobar uvid u osam decenija moderne i savremene hrvatske fotografije i još bolji u stvaralaštvo pojedinih fotografa.
Opširnije

Likovna galerija

Kritičari su izabrali 2018:
B.V.
Izložba posvećena Branku Vučićeviću (1934-2016)

Sudbina… sudbina svega, bilo čega, kao na primer, evo… šta će, ovaj… od nas uraditi kad mi budemo umrli, to apsolutno ne znamo, a za to smo samo valjda delimično krivi ako smo malo dali… dali povoda, kao… Prema tome to… sve ovo što se događa, odvratno, kao i sve što se uglavnom događa na takozvanoj umetničkoj sceni svetskoj dvadesetog veka… dvaesprvog veka – pardon, ja sam, evo, zaostatak… prošlosti – sve je odvratno te je i to odvratno…

U ciklusu Kritičari su izabrali – tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji kontinuirano organizuje od 1967 – Radonja Leposavić, laureat Nagrade Lazar Trifunović za 2014, istoričar umetnosti i dugogodišnji novinar Radio Beograda 2, priredio je izložbu o Branku Vučićeviću.

B.V. – taj „očiti potomak Alfreda Žarija i Luisa Kerola” (Ranko Munitić) – sastavio je svoju autobiografiju decembra 2015. za izložbu Ilija Dimić:
Branko Vučićević (Beograd, 1934), prevodilac, autor nekoliko scenarija i knjiga.
Knjige: Avangardni film 1985-1939, 1984 i 1990, Imitacija života, 1992, Paper Movies, 1998, Srpske lepe umetnosti, 2007, Neobični doživljaji gospodina Benjamina u zemlji boljševika, 2009.
Scenariji: Slike iz života udarnika, 1972, Splav Meduze, 1980, Umetni raj, 1990.

Izložba B.V. je priča o Branku – „film” o njemu „drugim sredstvima” (Pavle Levi), a „scenario” se bazira na navedenoj autobiografiji, ali – naravno – i na mnogim „detaljima” koje je B.V. izostavio (revija Danas s početka šezdesetih, filmovi Dušana Makavejeva u kojima je bio više nego scenarista, Žilnik, DADA, FLUXUS, ʼ68, New Moment, Benjamin in Moscow…).

Kustos: Radonja Leposavić, dobitnik Nagrade Lazar Trifunović za 2014,
uz pomoć: Snežane Ristić, Marije Dragojlović, Gordane Vučićević, Dragane Milić, Boruta Vilda…

Izložbu pomogli:
Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministartvo kulture Republike Srbije,
Muzej nauke i tehnike – Beograd, Filmski arhiv Slovenije, Filmski centar Slovenije
Likovna galerija, Knez Mihailova 6
svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno
Program Likovne galerije podržavaju Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Galerija Podroom

NAJDRAŽI VIDEO RADOVI

Kustoskinja: Antoaneta Marinov

Umetnici: Patricja German (Poljska), Jonas Šmit (Nemačka), Antoaneta Marinov (Italija), Mina Minov (Bugarska), Selin Stejts (SAD).

Selekcijom Najdražih video radova Antoaneta Marinov predstavlja radove inostranih umetnika čiji je fokus na mogućnostima koje nudi video kao umetnički medij. Izložba postavlja pitanje kako se mogu predstaviti narativi i slike koristeći se minimalnim i redukovanim akcijama i pokretima. U nekim radovima ispituje se kvadratna forma, u nekim tehničke sprave kreiraju kompoziciju i priču; neki video radovi beleže umetnikovu Welterfahrung (svetsko/sveopšto iskustvo), a u nekim radovima se dešava čarolija.

Antoaneta Marinov živi i radi u Berlinu. Radi kao umetnica, kustoskinja i predavač. Njenu minimalističku i konceptualnu umetničku praksu čine site specific instalacije, video radovi i fotografija. Dobitnica je brojnih nagrada, a izlagala je najviše u Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Finskoj, Danskoj itd (Kunsthalle Mannheim, Port25-Raum für Gegenwarts Kunst, Museum Villa Rot, Burgrieden; Kunstraum Kreuzberg/Bethanien, Lage Egal und Galerie Jordan Seydoux, Berlin. Hippolyte Gallery, Helsinky, Museo Galleria Civica Libertucci, Molise).

Prateći program izložbe:

Subota, 13.01.2018. u 13 časova

Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnicom Minom Minov i kustoskinjom Antoanetom Marinov.

Napomena: prateći program biće održan na engleskom jeziku.